Hirdetés

Az ősi pogány szokás még ma is él az Alpesi országokban.


Aki a tél elején jár Ausztriában, az esti órákban, nagy valószínűséggel találkozhat ijesztő jelmezekbe bújt, zajos és csörömpölő krampuszokkal a városok és falvak terein és utcáin. Ezt a híres krampuszfutást Perchtnek ill. Perchtennek hívják és az Észak-Olaszország, Svájc, Ausztria és Bajorország alpesi tartományaiban terjedt el egy ősi pogány szokás tovább éléseként. A krampuszok megjelenésére november végétől január közepéig lehet számítani és mindenhol nagy eseménynek számít a megjelenésük.


 Utazási Tipp  
   

Körutazások, szállásfoglalás

Ausztriában


A népszokás szerint az ijesztő maskarába öltözött krampuszok vagy ahogyan a helyiek nevezik „Perchtek” felvonulása egy ősrégi legendán alapul. A krampuszfutás célja az, hogy elrettentsék az ártó szándékú és gonosz szellemeket. Subához hasonlatos szőrős jelmezeik nagyon ijesztőek: maszkjaikon szarvakat viselnek, kezükben és övükön láncokat, kolompokat ráznak, cipőik patákat formáznak. Megszemélyesített karaktereik alapján két csoportba tartoznak: vannak jó krampuszok „Schönperchten” és rossz krampuszok is „Schirchperchten”.krampusz1

képek forrása: wikimedia.org


A krampuszfutás tipikus férfi buli. Kamaszkortól a felnőttekig fiuk és férfiak vesznek rajta részt. Mindenki egy jó és vidám népszokásnak tartja ami összehozza a helyieket azon a bizonyos estén. A legnagyobb 7-800 fős felvonulásokat Schladmingban illetve Grazban rendezik. Némi utánjárással bárki könnyen részt vehet egy ilyen rendezvényen, ha kíváncsi rá.

 

TIPP: Ha szeretné látni a krampuszokat, vagy Ausztriába utazna, forduljon professzionális utazási tanácsadóinkhoz!

 

A leginkább a mi busójárásunkhoz hasonló téli napfordulóhoz kötött népi szokás eredetét a pogány időkre teszik. Ezt vette át és építette magába a keresztény kultúra. A jóságos és a gyermekeknek ajándékokat osztó Mikulás mellé jól illeszkedett a rosszakat és rendetleneket megbüntető, lánccsörgető, virgácsos és gonoszkodó figura. A felvonulásokat rendszerint sötétedés után tartják. Nem ritka hogy kisebb jeleneteket adnak elő a résztvevők, melynek során tűzijátékot és petárdákat is használnak. Az a lényeg, hogy minél hangosabb és ijesztőbb legyen az egész jelenség. Előtte és utána nagy evés-ivással kísért szabadtéri rendezvényt tartanak a helybéliek ahol a turistákat is szívesen látják. A krampuszok napjainkban már megszelídültek, hiszen a cukrászdák aranyos krampuszfigurákat készítenek, és a játéküzletek is sokfelé árulnak vidámnak és barátságosnak ábrázolt krampuszfigurákat.
 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.