Hirdetés

A Hercegovinai hegyek között megbúvó Mostar hídja és a hídugrás az Bosznia-Hercegovina ikonikus jelképeivé váltak.

 

A mostari hídugrás története:


Több mint 450 éve minden év júliusának végén rendezik meg a boszniai Mostar városának leghíresebb rendezvényét a hídugrást, melynek során az Oszmán Birodalom neves török építésze Hajrudin által a Neretva folyó fölé épített híd tetejéről ugranak le a mélybe a versenyzők. A verseny szabályai évszázadok óta változatlanok: először a holtak emlékére egy szál liliomot vetnek a vízre, majd az ugrók következnek, a végső sorrendet egy zsűri dönti el. A legelső versenyt már 1566-ban rögtön a híd átadása után rendezték meg, majd az évek során helyi népszokás vált belőle. Az első írásos beszámoló a hídugrásról a híres utazó Evlia Celebi tollából származik 1644-ből.


 Utazási Tipp  
    Utazások Bosznia-Hercegovinába

A mostari hídugrás magassága függ a Neretva folyó vízének állásától is. Az ugrók 23-27 méteres magasságból vetik alá magukat a mélybe, és talppal vagy fejjel csapódnak a smaragdzöld színű Neretva folyó vizébe, ahol a rendezők ma már komoly biztosítással várják őket gumi csónakokkal és búvárokkal.

 

Az ugrók végsebessége a becsapódáskor eléri a 110 km/h órás sebességet is.

 

Máig a legkedveltebb forma az ún. „fecske” ugrás, de az évi 80-100 versenyző szabadon választhat a saját tudásának megfelelő ugrásformát. Habár a versenyzők rokonai valószínűleg manapság sem örülnek a családtagjuk veszélyes vállalásának, a helyiek körében mégis nagy respektje van a nem kis edzettséget és koncentrációt igénylő verseny győzteseinek, még a helyi gyermekek is példaképükként tekintenek rájuk. A legbátrabbak éjjel fáklyákkal vetik magukat a folyóba.


mostar 01

A versenyből napjainkra turistalátványosság lett, melyet a Redbull támogatásával rendeznek meg és tízezrek látogatnak miatta Mostarba. A helyiek ráéreztek az esemény reklám valamint üzleti jelentőségére, és több árulnak a versenyt ábrázoló dísztárgyat, képeslapot vehetnek a Mostarba látogatók.

 

 

Mostar látnivalói:

 

 

Mostar egész Bosznia-Hercegovina legnagyobb városának számít a maga 105 ezres lakosságával.

 

Az ország déli részén található város egyúttal a Hercegovina-Neretva kanton fővárosa is. Mostar már a középkorban is virágzó kereskedelmi központnak számított, ahol enyhék a telek és sokat süt a nap. A város épületeire jelentős hatással volt az oszmán időszak, majd a monarchia és a jugoszláv idők is felismerhetőek. A helyi konyha az itt termelt jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően akár az ínyencek számára is első osztályú meglepetéseket tartogat, mindenképpen érdemes megkóstolni az itt készült bureket, melyet többféle verzióban is készítenek. A polgárháború befejezése óta eltelt években visszatért a béke Mostarba is; a várost kettészelő Neretva folyó nyugati partján a horvát közösség él, míg a keleti oldalon többnyire a bosnyákok élnek. A lerombolt épületeket régen helyrehozták, újra indult a gazdaság és megjelentek a helyieknek biztos bevételt hozó turisták is.


mostar 02


Mostar legfőbb látnivalója az öreg híd és a két oldalán lévő óvárosban található régi házak, ahol a sok kis kávézó és apró étterem mellett a helyi művészek és kézművesek árulják a portékáikat. Érdemes megnézni a török időkből fennmaradt óratornyot is, vagy betekinteni a sétálóutca házainak egyikébe másikába, melyek Mostar középkori világba nyújtanak némi betekintést.

 

Mostar templomai közül a Karadjoz Beg mecsetet, a Cimben lévő bazilikát és a szerb-ortodox Szentháromság katedrálist javasoljuk megtekintésre.


 Utazási Tipp  
    Utazások, akciók, last minute Bosznia- Hercegovina

A városnézésen és a nevezetességeken túl is érdemes Mostarban hosszabb időt is eltölteni Mostarban és elvegyülni a balkáni forgatagban: a vállalkozó kedvűek különböző sport és kulturális rendezvények közül is választhatnak, a vásárló negyedben nagyokat lehet bóklászni és shoppingolni, éjszaka a zenés szórakozóhelyek valamelyikén pedig akár hajnalig is táncolhatunk.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.