Hirdetés

Tények, érdekességek New York leghíresebb építményéről, a Szabadság szoborról. 10 pontban minden, amit még nem tudtál róla.

 

  • A 93 méter magas, Liberty Islanden (Szabadság-sziget) álló épületet 1886. október 28-án avatták fel, de az akkori neve még kicsit más volt: A Szabadság megvilágosítja a világot.
  • A szobor Franciaországban, azon belül is Párizsban készült el, ez volt a franciák ajándéka a függetlenség elnyerésének századik évfordulójára, amit építése során még „Lady Libertynek” becéztek.
  • Kering egy olyan elmélet, miszerint a szobor megalkotója, Frédéric Auguste Bartholdi a saját anyjáról mintázta a mű arcát.
  • A híres Eiffel torony megalkotója is kivette a részét a szobor munkálataiból, a külső vasszerkezetet ő tervezte.


szabadsag szobor 01  • 1876-ban kezdték el, és nyolc évig tartott a munka. A költségek 250 ezer dollárra rúgtak, ami mai árfolyamon 5,5 millió dollár lenne.
  • A szobor szállítását elég nehezen lehetett megoldani, mivel az egész 204 tonna volt, amit 350 darabban, 214 faládában szállítottak el Amerikába.
  • 1916-ban az első világháború alatt történt egy szabotázs a közelben, aminek köszönhetően a mai napig nem látogatható a női alak által tartott fáklya.

 Utazási Tipp  
    New York legjobb utazásai, akciói

  • Bár a magas helyek akaratlanul is vonzzák azokat az embereket, akik véget akarnak vetni az életüknek, a Szabadság-szobron eddig csak két sikeres öngyilkossági kísérlet volt.
  • Sokáig a „Világ legmagasabb vasszerkezetű épülete” címet is magáénak tudhatta, és egy időben világítótoronyként is funkcionált.
  • Philadelphia és Boston is szemet vetett a szoborra, és igencsak busás összegeket lettek volna hajlandóak kifizetni azért, hogy átkerülhessen az ő városukba ez, a már akkor is hatalmas értéket képviselő emlékmű.


old szabadsag szobor

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.