Ha Tenerifére gondolsz, biztos eszedbe jut a Teide, a strandok, a napsütés - és a borok? Nem? Akkor ezen ideje változtatni!
Tenerife nagyon sok okból ideális úticélja lehet a gasztronómia szerelmeseinek, ebből többet érintettünk is korábbi bejegyzéseinkben. Egy fájó és sürgető hiányt kell azonban most pótolnunk, mert a helyi borkultúráról bántóan kevés szó esett eddig, pedig méltán tart számot a figyelmünkre.
Csak Tenerife szigeten 70 bortermelő gazdaságról tudunk, melyek többsége alapvetően a helyi piacra termel.
Ennek értelmében, ha itt nem kóstoljuk meg munkájuk szó szerint vehető gyümölcsét, akkor vélhetően máshol sem fogjuk. Hogy mennyire érdemes komolyan vennünk a bor itt betöltött szerepét, arról az a tény is árulkodhat, hogy a sziget északi részén egy több, mint 300 éves gazdaságban külön múzeumban, a Bor és méz házában ismerkedhetünk meg a bor- és mézkészítés helyi sajátosságaival.
Mivel várhatóan több borral és pincészettel találkozunk majd Kanári-szigeteki tartózkodásunk alatt, mint amennyit módunkban állhat kipróbálni, összegyűjtöttük azokat a "bodegákat", amelyeket egészen biztosan hiba lenne kihagyni.
Utazási Tipp |
Tenerife utazások, szállások |
1/ Bodegas Monje (Calle Cruz de Leandro, 36, El Sauzal)
A Monje birtok szőlőse a világ egyik legszebb kilátásával, gyönyörű az Atlanti-óceánra nyíló panorámval is büszkélkedhet.
A család az 1750-es évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.
Minden nap nyitott kapukkal és rendszeres, vezetett bemutatókkal várja látogatóit, melyekre a nagy népszerűség miatt érdemes előzetesen időpontot foglalni. Azt mondják, hogy boraik készítése során kiemelkedően fontos szempont, hogy azok jól harmonizáljanak a helyi konyha sajátos ízeivel. Jó hír, hogy ennek az állításnak az igazságtartalmát a helyszínen üzemelő remek étteremben azonnal tesztelhetjük is.
forrás: www.instagram.com/monjewines
2/ Casa del Vino (Calle San Simón, 49, El Sauzal)
Itt mindent megtudhatunk a szigeten uralkodó, borhoz kapcsolódó hagyományokról a szőlő termesztésétől a fermentáláson át a különböző hagyományokig, majd a helyszínen kipróbálható több, mint 300 borból kiválaszthatjuk azt a párat, melyet szívesen megkóstolnánk. A belépőjegyhez járó kedvezményünkkel vásárolhatunk is egy-két üveggel. A felesleges kockázatot elkerülendő, a látogatóknak összeállítottak egy 12 tételes, a régióra jellemző és kihagyhatatlan ínyencségeket felvonultató bemutatót, amit mindenképpen érdemes lehet végig kóstolni.
A borok mellé természetesen választhatunk sajtokat is és a múzeumon belül helyi specialitásokat kínáló étterem is üzemel. Aki pedig az élvezetek helyett inkább a szőlőtermelés szakmai részében mélyülne el, az felfedezheti a szőlőlugasokat, megismerheti a helyi szőlőfajtákat és bővítheti műveltségét a mezőgazdaságot a biológiai sokszínűség felől bemutató központban.
3/ Alma de Trevejos (Camino de Trevejos, 18 – 19, Vilaflor)
Az Alma de Trevejos alapítóinak kifejezett célja volt, hogy védett közeget teremtsenek a helyi flórának és faunának, megőrizve ezzel a szőlőtermesztés és borkészítés hagyományos módjait és segítve azok fennmaradását. Így a borokon, és az ahhoz kapcsolódó látni- és kóstolni valókon kívül egy helyi, modern "Noé bárkáját" is sikerült létrehozniuk, ahol a világon máshol nem látható, különleges állatokkal is találkozhatunk. Persze ha valakit nem az állatok szeretete hozott el idáig, akkor is van mivel eltölteni az időt: a Teide lábánál fekvő borászat szintén remek kilátást, ezen felül pedig finom borokat és ízletes, a farmon készített sajtokat kínál az idelátogatóknak.
Utazási Tipp |
Tenerife utazások, szállások |
Facebook Oldalunk
Facebook Csoportunk