Hirdetés

Szivarfüst, oldtimerek, salsa - Utolsó látogatás az időcsapdába szorult Havannában.

 

Letűnt kommunista idők jelszavai és a karibi szocializmus közelmúltjának különös tárgyi, kulturális és építészeti egyvelege fogadja mindazon utazókat, akik szeretnének azelőtt ellátogatni az autentikus Kubába, mielőtt rátörne és véglegesen eltünteti az amerikanizáció és a tömegturizmus annak minden velejárójával. A változó idők nyomásának Kuba aligha tud tartósan ellenállni, de a közelgő változás jeleit még alig-alig lehet látni és érezni. Itt az idő, eljött az időutazásunk ideje, mert látni, megélni és fotózni is kell ezt a semmihez sem hasonlítható különös világot.

 

Az évtizedekig a Castro fivérek által vezetett karibi ország gazdasága és lakossága egyre inkább rászorul a turizmusból származó bevételekre, így az elmúlt évtizedekben gyorsuló ütemben látott hozzá Kuba az turisztikai infrastruktúra magas szintű kiépítéséhez és a turisztikában dolgozók képzéséhez. Ez a nyitás önmagában is mély társadalmi és gazdasági változásokat indított el a mélyben és a hétköznapokban, de ez most még csak nyomokban érzékelhető. Az érkező turisták magukkal hozzák az új időket, és a velük találkozó kubaiak lelkesedéssel fogadják a máshonnét érkezőket. Mindkét fél számára érdekesek és lelkesítőek ezek a találkozások.

 

Itt az ideje mindezt megnézni, különben elmúlik a pillanat varázsa, és túlságosan késő lesz!


havanna 01


 Utazási Tipp  
    Kubai utazások, akciók, last minute

Amióta 2015-ben Obama és Raul Castro megállapodtak a turizmusról, éves szinten kétszámjegyű a kubai bevételek és utasszámok növekedése, amit a tervgazdálkodáshoz szokott ország néha nehezen tud követni. Például előfordult, hogy az egész ország kifogyott a sörből, vagy kevés kapacitás miatt le kellett állítani a foglalásokat, pedig bőven lett volna még kereslet.

 

A leggyakrabban foglalt Havanna-Varadero kombináció mellett egyre népszerűbbekké válnak a körutazások.

 

Új utazási formaként pedig megjelentek az egyhetes luxushajó utak, ahol a hajón lakva lehet a Kuba nagyobb részét alaposabban, a napi kirándulások segítségével megismerni. Erre az utazási formára is érvényes a minél előbb foglalsz, annál olcsóbban utazol aranyszabály. Akinek ehhez az utazási formához volna kedve, forduljon a részletekért utazási tanácsadóinkhoz!


havanna 02


Havanna:

 

Aki napjainkban Havannába érkezik és még sohasem járt a városban, talán alaposan meglepődik azon, hogy mennyire fennmaradtak a Castro korszak emlékei. Az ember érzése az, hogy Havanna nem akarja könnyen feladni önmagát és egy jellegét veszített Latin-Amerikai várossá lenni. A belvárosban sétálgatva szinte a bőrünkön érezzük a történelem különböző korszakainak leheletét a spanyol gyarmati időktől kezdve, a 19.-20. századi fellendülés korszakán át, egészen a Castro szocializmus szovjet ihletésű épületeiig. Mindezt a miliőt szövi át a kubai nép vitalitása, vidám életszeretete. Hangos zene szól minden irányból, szivarfüst száll a levegőben, és oldtimer autók parkolnak az utcákon ahol úttörő egyenruhás iskolások vonulnak végig csoportokban.

 

Pár utcával arrébb Hemingway világába csöppenünk aki 20 éven át élt a városban.

 

Kedvenc pubjában az El Floriditában megkóstolhatjuk kedvenc italát, s ha mindez nem volna elég, elvegyülünk az utcai tömegben az omladozó vagy felújított házak között. Szivart vásárolunk a zugárusoknál, remek fényképeket készíthetünk minden mennyiségben, majd leülünk hallgatni a ritmusos kubai dallamokat. Ha tehetnénk, hazahoznánk egy darabot az ottani időtlen hangulatból az otthoni világunkba, vagy legalább újra és újra visszatérnénk hogy átéljük Havanna hangulatát.

 

Külön fejezetet érdemelnek a havannai oldtimerek. Az embernek az az érzése támad Havannában, hogy minden családnak jutott egy ilyen régi járgány régen, és minden családfő kiváló autószerelő is egyben. Az utcákon keresztül-kasul futnak a szivárvány összes színében pompázó oldtimer autók, melyek kivétel nélkül Castroék 1959-es forradalma előtt kerültek a szigetországba.

 

Egy egyórás városnézésért kb. 40 eurót kell fizetni, de az átélt élmény megfizethetetlen lesz!


havanna 03


A vidéki Kuba turizmusa tulajdonképpen csak néhány szép történelmi városra és tájegységre korlátozódik. Hatalmas vonzerővel bírnak még a több kilométer hosszú fehérhomokos strandok és a megfizethető áru luxus szállodák is Varaderon és más üdülőhelyeken. Jártunkban-keltünkben akaratlanul is belebotlunk a Castro szocializmus szürreális elemeibe, melyek bennünket magyarokat görbe tükrön át tekintve emlékeztetnek hazánk hasonlóan letűnt dicstelen korszakára.
 Utazási Tipp  
    Kubai utazások, akciók, last minute

Kuba már jó ideje flörtöl a kapitalizmussal így gyorsan kell a szigetországba utazni, ha látni szeretnénk, mielőtt az amerikaiak megérkeznek! Olyan mint most, talán soha többé nem lesz ez a meseszép ország…


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.