Hirdetés


10 érdekes tény az ismét útjára induló Kékszalagról, mely  Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye 


1. A legelső Kékszalag versenyt 1934-ben rendezték meg, mint a hajósok felkészültségét és navigációs tudását felmérő tókerülő vitorlás versenyt.

 

2. 1940-ben győzött először nő által kormányzott hajó, a Kultsár Istvánné Gordon Evelyn Tramontána, ami összesen hétszer diadalmaskodott a versenyen. 2011-óta minden évben a legjobb női kormányos megkapja a róla elnevezett Gordon Evelyn díjat.

 


 Utazási Tipp  
    Nyaralj a Balatonnál! - Boglár, Lelle, Siófok pénztárcabarát szálláshelyek akár SZÉP kártyával is!

kekszalad13. A vitorlásverseny 1944 és 1947 között a II. Világháború miatt szünetelt.

 

4. A Kékszalag vitorlásverseny távja kb. 155 kilométer. A hajók Balatonfüredről startolnak el, majd a Balatonkenese – Siófok – Tihanyi-szoros – Keszthely – Tihanyi-szoros megtétele után érnek vissza a balatonfüredi célba. A pontos pályarajzot, a rajt- és a célvonal helyét, illetve a kerülendő pályajelek elhelyezkedését és GPS-koordinátáit a versenyutasítás közli.

 

5. A Nemere II. nevű vitorlás 57 évig tartotta a Kékszalag rekordját 10 óra 40 perces idővel. Hosszú ideig tartó rekordidejét 2012-ben tudta csak megdönteni a Józsa Márton vezette kétárbocos, magyar építésű katamarán, a Fifty-Fifty. 2012-ben mindössze hat percet sikerült lefaragni a korábbi rekordból.


6. A Kékszalag versenyen induló a hajók nevezését csak érvényes hajólevéllel fogadják el Budapesten a Magyar Sportok Házában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) Balatonfüreden pedig az Anna Grand Hotelben (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.)

 

7. A Kékszalagra nevező hajóknak meg kell felelni a World Sailing nemzetközi szövetség versenyszabályainak is.    


kekszalag2

 


8. A Kékszalag versenyeken elinduló hajókon az előírt versenyzői létszám minimum 3 fő.

 

9. A Kékszalag versenyeken résztvevő hajók egy időpontban rajtolnak a balatonfüredi rajtvonalról és összesen 48 óra áll rendelkezésükre a táv teljes megtételéhez.

 

10. A Kékszalag hivatalos abszolút "körrekordja" a 2014-esversenyen született meg. A Fifty-Fifty fantasztikus rekordot beállítva 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a Balatonon bójákkal kijelölt körpályát.    

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.