Hirdetés

Ambrózy-Migazzi István nevéhez több ismert arborétum is kötődik, amik közül az egyik legszebb a Jeli Arborétum.

 

Ambrózy gróf Nizzában látta meg a napvilágot 1869-ben, és fiatalkorában rengeteg európai országban járt, ahol meg tudott ismerkedni a mediterrán építészettel és növényvilággal. Az édesanyjától örökölt botanikai érdeklődésnek volt köszönhető nagy álma: egy arborétum létrehozása. Miután 1892-ben feleségül vette Migazzi Antónia grófnőt, akinek a egy birtok Malonyán volt a hozománya, meg is kezdődhetett a projekt előkészítése.Egy 40 hektáros területen kezdett el örökzöld, és egzotikusnak számító fákat ültetni a területre. 1914-re a tűlevelűek otthonosan kezdték érezni magukat: nagyon gyorsan nőttek, egy-kettő már az őshonos tölgyekkel vetekedtek magasságban. Viszont a gróf 1914 után már egyszer sem járt a birtokán, részben édesanyja halála miatt, illetve 1920-ban magát a területet is elvesztette. Ennek ellenére az eredetileg különcnek tartott gróf munkáját elkezdték tisztelni, és munkájának sok ember csodájára járt.


jeli arboretum 01

képek forrása: wikimedia.org - pixabay.com


A családi gyökerekhez visszatérve Vas megyében rendezte be legújabb arborétumát és otthonát. A megfelelő terület aztán a Kám község melletti Jelihálás lett. Tömörödnél pedig egy tűzifaerdőben szintén növényhonosításokkal ütötte el az idejét. (Utóbbi azóta is az ő nevét viseli) A Jeli Arborétum volt a legnagyobb projektje, életének az utolsó 11 évében, 1922 és 1933 között ezen dolgozott. (Érdekesség, hogy ekkor kérte végrendeletében, hogy a tűzifaerdőben temessék el) A sír a mai napig látogatható, amire rá van vésve életének legmeghatározóbb jelmondata, az „Örökké zöldellek”.Az arborétumot csak április ás szeptember között lehet látogatni, bár a legszebb arcát egyértelműen májusban mutatja, amikor a rododendron virágzik.

 

„Mennyivel boldogabb a névtelenség, mint a rang és az istenverte társadalmi kötelezettségek. Ezért gondolom, hogy a rám maradt vagyonnak csak úgy adok értelmet, ha elvetem. Ha leszek a virágos gróf, a bolond.”

 Ambrózy gróf


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.