Hirdetés

A Balaton déli partjától alig 30 kilométerre található Somogyvámoson épült fel a Krisna-völgy, ami turisztikai látványosság, vallási közösség és ökofarm is egyben.


Somogyvámos ismert történelme az avar korig nyúlik vissza. Téglából épült román stílusú katolikus temploma a XII. századi eredetű. Az évi 25-30 ezer odalátogató turista azonban mégsem ezért látogat oda, hanem a különleges hangulatú Krisna-völgy kedvéért. Egy kis darab India épült fel a Somogy megyei Somogyvámos területén a 90-es évek elejétől, amikor megvásároltak a Krisna tudatú hívők egy 266 hektáros egykori birkalegelőt a település szélén. Az elmúlt közel három évtized alatt áldozatos munkával egy különleges világot hoztak létre maguknak, ami egyidejűleg ökofarm, vallási közösség és turista látnivaló is.


krisna volgy 01

forrás: youtube.comAz első naptól kezdve közösen dolgoztak egy önfenntartó gazdaságon. Alapelvük a hagyományos technológiájú közös munka és vallásgyakorláson alapuló szociális fejlődés volt. Az egykori kietlen mezőn létrehoztak egy újszerű természet közeli új mintagazdaságot. Botanikus kertjükben mára több, mint 950 féle bokor és fa fajtát találni. Nem használják az országos közműveket. A házaikban és irodáikban szükséges áramot a nap és a szél erejével állítják elő, vizük pedig a saját kútjaikból származik.


 Utazási Tipp  
    Last minute szállások
a Balatonnál

A szennyvízkérdést egy nádzónás tisztítórendszerrel oldották meg, a mosáshoz, takarításhoz és tisztálkodáshoz környezetbarát szereket használnak. A szükséges élelmiszerek nagy részét is maguk állítják elő. Saját bio kertjük van, 2008-ban épült pincéjükben raktározzák el a saját termesztésű, hagyományos módon konzervált ételeiket. Aki szereti a búcsúkat, időzítse a látogatását július 3. hetére, amikor 3 napos ünnepi rendezvénysorozaton lehet felfedezni Krisna-völgy világát.

krisna volgy 02

forrás: youtube.com


Látnivalók a Krisna-völgyben

A Krisna-völgy látogatói egy külső parkolóban hagyhatják járműveiket. A látogatás egész évben 10 és 17 óra között lehetséges. A belépőjegyek megváltása utána vendégek barátságosan viselkedő helyi vezetőkkel sétálnak körbe a területen, aki közben mesél a látottakról, bemutatja a gazdálkodásukat és mesél a hétköznapjaikról. A templomba vezető út mentén dísztavak, kézműves bolt, tehenészet és szép szentélyek láthatóak. A templomba érkezőket pedig óránként vezetik körbe csoportosan. Bemutatják a Krisna-tudat filozófiáját és a hely történetét is. A látogatóktól itt is kérik a templomokban szokásos illemszabályok betartását, valamint a dohányzás, alkohol, drog, hús, hal és tojás fogyasztása is szigorúan tilos a Krisna Völgy egész területén. Kutyával és macskával sem lehetséges a látogatás.TIPP: A Krisna-völgyi belépők felmutatásával 10 % kedvezmény jár sok más somogyi látványosságnál (Kaposvári Virágfürdő, Várda Szász Endre kastélymúzeum, Patca –Katica tanya, Zselici Csillagpark)A látogatás végén adományokért könyveket kaphatunk, az étteremben indiai ínyencségeket lehet megkóstolni és az ajándékboltjukban indiai csecsebecséket lehet vásárolni. A Krisna-völgyi látogatásra 3-4 órát érdemes betervezni, érdemes összekötni a látogatást más Somogy megyei nevezetességek felkeresésével is.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.