Hirdetés

Magyarország egyik legszebb és legérdekesebb váráról lesz szó rövid cikkünkben, ami teljesen érintetlen maradt a történelem folyamán. Ismerjék meg a Nádasdy várat!

 

Először írásos forrás 1327-ben említi a várat, ekkor a hely Károly Róbert Anjou uralkodónk tulajdona volt. A Németújvári család aztán szembefordult a koronával, és elbitorolták a területet, amit aztán Köcski Sándor szolgáltatott vissza Carobertónak. 1390-ig ugyanúgy a királyok tulajdonát képezte, ám ebben az évben Luxemburgi Zsigmond Kanizsai János esztergomi érseknek adományozta. Ez a família viszont hűtlen volt a királyhoz, és sok esetben a korona ellenségeit támogatta, így a vár tulajdonost cserélt többször is. Először a Garai családhoz, majd Ozorai Pipó olasz országbáróhoz került. 1424-ben újra a Kanizsai család lett a tulajdonos, akik a század végére egy igazán jelentős erődítményt építettek ki, megerősítve a helyőrséget és a védőműveket.


sarvar nadasdy var 02

 forrás: wikimedia.orgRövidesen viszont újabb gazdára talált az immár már jelentős támaszponttá bővült vár, a Nádasdy család személyében. A török hódoltság ideje alatt még jobban megnőtt a vár fontossága, mivel a portyázó török erőket itt gátolták meg abban, hogy Bécset fenyegessék, és fontos végvári szerepeket töltött be a Balatontól északra található területek védelméért. A vár ekkori ura, Nádasdy Ferenc ráadásul egy igencsak rettegett figura volt a török oldalon, mivel többször is visszaverte a portyázó seregeket, sőt, ő maga is előszeretettel vágott vissza a támadásokra hadjáratokkal.

 

Nem hiába terjedt el a gúnyneve a törökök sorai között, akik „erős fekete bégnek” nevezték.

 

Egy évszázaddal később a Nádasdy család már hatalmas vagyont halmozott fel, aminek köszönhetően a család akkori feje, III. Nádasdy Ferenc (aki ráadásul még országbíró is volt) áldozhatott egy kisebb összeget a vár belső felújítására, aminek keretin belül jött létre a díszterem és egy csomó, mai napig látható freskó 1653-ra. A család bukását a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel okozta. Mikor kiderült a bűnrészesség, a Habsburgoktól várható súlyos megtorlás nem maradt el: a hatalmas birtokot az összes vagyonnal elkobozták, és az összeesküvőket Nádasdy országbíróval együtt lefejezték.


sarvar nadasdy var 01

 forrás: wikimedia.org


A birtokot aztán Draskovich Miklós vásárolta meg egymillió háromszázezer forintét, ami akkoriban egy hatalmas, csillagászati összegnek számított. A Rákóczi szabadságharc idején a felkelők támaszpontot létesítettek a környéken, majd a konfliktus után Szily Ádám mondhatta magáénak a várat. Őt az Esterházyak, majd a Wittelsbachok követték, utóbbiak 1945-ig voltak a vár tulajdonosai.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.