Hirdetés

Sopron egyik kulturális központja, a Storno ház kihagyhatatlan, ha a Hűség városában járunk átutazóban.


Múlt héten úgy esett, hogy átutaztam Sopronon, és a továbbindulás előtt volt egy-két szabad órám, amit a város felfedezésével tölthettem, így keveredtem el a Storno-házig. Magáról az épületről sokat hallottam már – elsősorban azt, hogy aki a 19. században meg akarta ismerni teljes egészében Sopront, annak ide kellett jönnie.


storno 01Bent az épületben van ruhatár, és van lehetőség fotójegy vásárlására, aminek köszönhetően lehetett fotózni is a lakásban. Maga a kiállítás öt +egy részből áll (öt teljes értékű, és egy előszoba), és mind a régi idők rajongóinak, mind a laikusoknak páratlan élményt fog nyújtani. A tárlatvezető már az elején elmondta, hogy minden abban az állapotban van, mint a Storno család ideje alatt. Például amikor felújításra szorult a ház, akkor is előbb minden szobornak, tálnak, festménynek lefotózták a helyét, hogy a munkálatok után pont ugyanoda kerüljön vissza minden. Ez már önmagában is hihetetlen, és indokolja egy nagyon fontos kikötését a kiállításnak – hogy semmihez sem szabad hozzáérni (a székek meg legyenek bármilyen csalogatóak is, kiállítási darabok).
 Utazási Tipp  
    Fedezd Fel velünk Magyarországot

Az előszobában röviden szó esett magáról a családról, egészen pontosan Storno Ferencről, akihez 1872-ben került az épület. Ő kéményseprő volt, és a művészetek nagy kedvelője. (Eredetileg festőnek készült, de abból nagyon nehezen lehetett akkor megélni)Hobbiból még asztalosmunkákat is csinált, és a lakásban található berendezések jelentős része is az ő keze munkája.Ha valamilyen alkatrészre volt szüksége, akkor elég gyakran a mások által kiselejtezett holmiból segítette meg magát. Az egyik szenvedélye – bár ez nyíltan nem lett kijelentve – a gyűjtögetés volt. Viszont rendkívül kreatív emberként mindent tudott hasznosítani valahol. A szobát is rengeteg saját, illetve gyűjtött tulajdona díszíti. Jobb oldalon egy, az elsősorban hadi célokra használt (de már a 19. században elavult) eszközök kaptak helyet. Egy középkori páncélt kardok és alabárdok fognak közre, alatta pedig közvetlenül egy, az 1848/49-es forradalom alatt használt toborzó dob foglal helyet. A dobtól balra meg jobbra dobozok, illetve ládák találhatóak, párra jellemző, hogy hét zár is található benne, aki ilyet tudott csinálni, az már mesterembernek nevezhette magát. A szobát díszíti még egy nagy festmény a falon, és kettő kisebb a két ajtó felett, amik közül az egyik egy festménybe épített óra. Ez mondjuk látszódik is, kicsit vastagabb a kerete.


storno 03


A baloldali ajtón áthaladva el is kezdődött a kiállítás. Az első szoba az ebédlő, középen az étkező asztallal, ezt veszik körbe a festmények. A Storno családban két hagyomány is uralkodott: az egyik az volt, hogy mindenkinek kötelező volt kitanulnia a kéményseprő mesterséget, utána azt kezd magával, amit akar, illetve, hogy az étkezőbe fessen magáról egy portrét. Nagyon fontos volt, hogy mindenki magáról készítse, mert ez is azt jelképezi, hogy a család szinte csak tehetséges embereket nevelt ki. A szoba közepén nyilvánvalóan Storno Ferenc festménye virít, és a plafonon található nagyszabású kép is az ő keze munkája (ami Attilát ábrázolja, és sosem lett befejezve).

A második szobában azok a tárgyak alkotják a berendezést, amik nem köthetőek a Storno családhoz. Csak annyiban, hogy ők vásárolták meg. Található itt például egy velencei tükör, ami egyáltalán nem torzít, mivel a velencei mesteremberek úgy tudták/tudják hasítani az üveget, mint senki más. Az ezzel kapcsolatos legendát is ismeri szerintem mindenki: első belenézésre gyönyörűnek, második belenézésre nagyon rondának, harmadik belenézésre pedig szinte nem is téged mutat. Ennek hitelességét sajnos nem állt módomban letesztelni:)

storno 04


A következő szoba volt – valószínűleg – a 19. század Sopronjának legrettegettebb helyisége, ugyanis amikor Storno Ferenc beköltözött, hozta magával a családját is, köztük az édesanyját. Az édesanyjának pedig voltak Sopronban barátnői, így pedig egy igazi pletykafészek került a házba. A szoba sarkában egy, az utcára részben kiálló részében volt az öregasszonyok helye, ahonnan – a kinyitott ablakok segítségével – belátták a város belvárosának jelentős részét.Innen ered az, hogy aki szeretné megismerni Sopront, annak elég betérni Stornóékhoz.A házban található ablakok egyébként nagyon értékes festett üveggel rendelkeznek. Kinyithatóak, viszont ahhoz, hogy ki lehessen nyitni két ember engedélyére van szükség: a tulajdonoséra és egy műtárgy szakértőjére.


storno 02


A negyedik szoba szolgált még anno hálószobaként, és itt is szemünk elé tárul Storno Ferenc zsenije, ugyanis található a szobában egy márványasztal, amit szintén innen-onnan beszerzett alapanyagokból készített el. Egy nap felfedezte a padláson, hogy korábban egy templomi építkezésről elhozott egy kisebb márványtömböt. Aznap délután ismerősei jöttek át hozzá kártyázni, és nem volt hozzá asztal. Talált egy fél asztallábat még és egy kiselejtezett képkeretet. A márványlapot a képkeretbe rakta, majd a fél asztallábhoz készített még egy párt, és délutánra el is készült az asztal.

sorno haz 02


Az ötödik szoba egy társalgó/vészhelyzeti ebédlő volt (ugyanis egy szintén Storno Ferenc által tákolt, kinyitható asztal is a berendezés részét képezi). Van itt még két, elefántcsontból készített szekrény, mindkettőben van egy rejtett fiók. (A szoba közepén, az egyik rekesz végében van)

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.