Hirdetés

A siklósi vár Magyarország déli részén található, a Villányi-hegység alatt. A vár egyszerre testesíti meg a középkori és az újkori várépítészet fontos részleteit.

 

A vár története

 

Az első írásos források először 1294-ben említik, amikor is a helyi család megépítette a mai látható vár magját. Ennek a nemzetségnek a kihalásakor a félkész várat a Siklósi család kapta meg, és az erődítmény ezután több ostromot is sikeresen visszavert, jelentős támaszponttá nőve ki magát. A család vesztét az okozta, hogy 1387-ben nem fogadta el királynak a trónra kerülő Luxemburgi Zsigmondot, aki ezért felségárulás alapos gyanúja miatt elkobozta tőlük a családi birtokot.


 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Magyarországon

A vár új tulajdonosa a Garai nemzetségből került elő, akiknek köszönhetően jelentősen meg lett erősítve a várfal és a közelében található mezőváros védelme. 1401-ben a magyar nemesek fellázadtak Zsigmond ellen és hamarosan el is fogták őt.

 

A börtönének helyszíne Visegrád után, a Siklósi vár lett. (Innen aztán Garai Miklós javaslatára szabadon engedték)


siklosi var 011440-ben ellenállt egy ostromnak, amit Hunyadi János erdélyi vajda vezetett. Mátyás király a Garaiak halála után pedig törvényesített természetes gyerekének adományozta a várat, ami maximum öt évig képezte Corvin János tulajdonát. 1543-ban háromnapos ostrom után a török sereg bevette a várat, és egészen 1686-ig a budai pasa fennhatósága alá tartozott. 1828-ban a várat megkapta a Batthyányi család. A második világháború ideje alatt pedig hadifogoly táborként működött, majd csak az 1955-ös régészeti feltárások után lett vármúzeum.

 

 

A vár ma

 

A vár 2009 és 2011 között részleges felújításon esett át, a Norvég Finanszírozási Alap és a Dél-Dunántúli Operatív Program segítségével. A felújítás érintette a keleti és déli várudvart, de egy látogatóközpontot is építettek. A múzeumban jelenleg egy tucatnyi kiállítás vagy program tekinthető meg, például a középkori fegyver-, reneszánszkori bútor-, és a várostörténeti kiállítás. De többek között látogatható a helyi panoptikum és a Tenkes Kapitánya Panoptikum is. De hogyha itt jársz érdemes az itteni, időszakosan megrendezett képzőművészeti kiállításokat is megcsodálni, Istókovits Kálmán és Simon Béla művészek festményeivel.

 

Sok ember tartja Magyarország egyik legjelentősebb várának a Siklósi várat, nem csak építészeti szempontból. Elég csak belegondolni abba, hogy a sok tulajdonosváltás összes ura és korszaka rajta hagyta a bélyegét. Nincs olyan vártörténeti építészei korszak, amit ne lehetne felismerni a váron.


 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Magyarországon

Az erődítményben kihagyhatatlan látnivaló a gyilokjáró, aminek a segítségével az egész környező területet be lehet látni, különösen az alatta elterülő Kanizsai Dorottya kertet. Másik érdekes része a várnak az északi szárnyán található, mivel ott látogatható meg a kínzóeszköz panoptikum, ami félelemmel, vegyes csodálattal ejti rabul a látogatókat.

 

A vár egész évben várja az ide látogatókat, kivéve a január 1. és február 28. közötti időintervallumot, amikor is hétfőnként nincs látogatási idő.

 

 

siklosi var 02


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.