Hirdetés

A gyönyörűen felújított Zsolnay Kulturális Negyed immár lassan tíz éve Pécs egyik legfőbb látványossága. Az egykori gyár területén és épületeiben létrehozott, szebbnél szebb Zsolnay-kerámiatárgyakat felvonultató tárlatai, a gondosan restaurált 19. század eleji családi villák, a különböző látványmanufaktúrák és az interaktív eszközök komplett tárházát felvonultató kiállítások éppúgy felhőtlen szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak a nyolcévesek, mint a nyolcvanévesek részére.

    A belvárostól keletre, kb. negyedórányi sétára található a Zsolnay Kulturális Negyed, amely mintegy öt hektárnyi területen terül el. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megújuló egykori gyárterület nagyobbik részén hatalmas, nyaranta színpompás virágokkal, kerámiagriffekkel, díszkutakkal (pl. Herkules-kút) és vázákkal teli parkot hoztak létre. Az épületegyüttest övező kertben több szemet gyönyörködtető Zsolnay-kerámiát is találhatunk, de a Zsolnay Negyedet nemcsak a parkja teszi különlegessé: négy állandó kiállítását szinte vétek kihagyni, ha itt járunk! Ezen kiállítások egyébként a Zsolnay-család és a velük szorosan összefonódó, általuk fejlődő gyár történetét mutatják be, méghozzá időrendi tematika szerint. Az első a Zsolnayak családtörténetével foglalkozó kiállítás a Míves Negyedben, ahonnan érdekes információkat tudunk meg a famíliáról, illetve az egyes családtagokról. Sőt, a Zsolnay porcelán fejlődésébe is betekinthetünk a tárlaton a historizáló stílusú kerámiatárgyak segítségével. Talán ezeket tekintve nem is csoda, hogy a helyszín 2014 óta a hungarikumok sorát gazdagítja!


 zsolnay ház1

 Az egykori Sikorski-házban kapott helyet a grandiózus méretű, század eleji szecessziós stílusban készített, gyönyörű és színjátszó eozintárgyakat és kézzel festett vázákat és edényeket bemutató Gyugyi-gyűjtemény, avagy a Zsolnay Aranykora nevű kiállítás. A dr. Gyugyi László műgyűjtő jóvoltából Amerikából Pécsre került, kb. 2,5 millió eurós értékre saccolt gyűjtemény majdnem 700 darabot számlál. A kerámiatárgyak a historizmus és a szecesszió leglényegibb elemeit viselik magukon és azért is különlegesek, mert kis sorozatban vagy pedig egyenesen egyedi megrendelésre készültek és általuk megismerhetjük a gyár 1870 és 1930 közötti időszakot is. Az egyik legjelentősebb műtárgy az a Rippl-Rónai József által készített tányér, amelyiket Zsolnay Vilmos a későbbiekben maga is szignózott, míg az egyik legszebb a keleties motívumokkal díszített Alhambra-váza.


zsolnaykút

 A Zsolnay Negyed másik híres, több mint 1000 darabból álló kerámiagyűjteménye a Winkler Barnabás építész felajánlásából született Rózsaszín Kiállítás, ahol – nevéhez méltó módon – pink színű edényekkel, kannákkal, süteményformákkal, bögrékkel és egyéb, a mindennapok során használt tárgyakkal találkozhatunk, amelyek színskálája a pasztelltől a ciklámenszínig terjed.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.