Hirdetés

Rövid listánkon olyan barlangokat sorolunk fel, amiket méltán nevezünk Magyarország gyöngyszemeinek, bámulatos természeti adottságaik miatt.

 

A listánk első pontja Magyarország egyik legnevezetesebb barlangja, az Aggteleki cseppkőbarlang, ami az Aggtelekről elnevezett nemzeti park legkedveltebb látnivalója. Az UNESCO Világörökségét képző nemzeti park több mint 20 000 hektáron fekszik, és Magyarországon először itt nem csak a felszíni, hanem a föld alatti terület is a park részét képzi. Az 1995-ös listára kerülése óta jelentősen megnövekedett a térség turizmusa. A sűrű barlangrendszert változatos ásványi kincsekkel tarkított alagutak színesítik, ezeknek a száma kereken húsz.

 

Itt található Közép-Európa leghosszabb barlangja, a Baradla-barlang, ahol őskori maradványok nyomára bukkantak a kutatók.

 

A hely bejárására természetesen lehetőség van, egyszeri túrázóknak az egy órás túra ajánlott, míg az extrém kalandtúrákat kedvelőknek a 6-7 órás túra lehet az ideális.

 

aggteleki csepkobarlangA miskolctapolcai barlangfürdő kicsit kilóg a listáról, hiszen ez nem általános értelemben vett barlang, hanem elsősorban gyógyfürdő. A természetes meleg források fölé emelkedő Tavas-barlang garantáltan ámulatba ejti az odalátogatókat. A 30 fokos víz és a hely klímája gyógyhatású, vagyis azok, akik nem csak a kikapcsolódásra vágynak, hanem egészségügyi okok miatt keresik fel Miskolctapolcát sem fognak csalódni, hisz a természet által alkotott, több százezer éves járatokban maradandó élmény fürödni. Bővebben a miskolctapolcai barlangfürdőről

 

miskolctapolca barlangfurdo 01forrás:wikimedia.org 


Nem csak vidéken, hanem a fővárosban is találhatóak különleges természeti képződmények, többek között ilyen a II. kerületi Szemlő-hegyi-barlang. Az egyik legcsaládbarátabb barlang, a maga 2200 méterén, annak ellenére, hogy ebből csupán párszáz méternyi kiépített út áll a látogatók rendelkezésére. A túra alatt egy rövid ideig azt is megtapasztalhatjuk, hogy milyen a teljes „barlangi” sötét, hisz ilyenkor lekapcsolják a világítást.

 

A terület fokozottan védett, és Budapest egyik legjelentősebb természeti kincsét képzi.

 

Egy hosszabb lépcsőzés után, egy másik felszíni kijáratnál található egy kisebb játszótér is, ami a fiatalabb gyerekek figyelmét garantáltan le fogja kötni.

 

szemlohegyi barlang

forrás: wikipedia.org


A Tapolcai-tavasbarlang hossza 3280 méter, és a bejárattól számított maximum mélysége 16 méter. Az egész járatot a víz alakította ki, aminek a helyén ma már hangulatos csónakozással csodálhatjuk meg a tavat. Ez a különleges hely egy világrekordot is fenntart, hiszen sehol máshol nem található ilyen nagy, csónakkal bejárható barlangrendszer.

 

tapolcai tavasbarlang

forrás: wikipedia.org


A fokozottan védett balatonedericsi Csodabogyós-barlang Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja, és 393-as tengerszint feletti magasságával a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét is képzi. Nevét egy, a bejárat mellett is fellelhető csodabogyó cserjéről kapta. A hat kilométer hosszú járatait a földmozgások alakították, így igen sok természetes terem és akna fedezhető fel benne.

 

 csodabogyos barlang

forrás: caverna.hu /Egri Csaba/


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.