Hirdetés

Érdekességek Magyarország gyönyörű fővárosáról, legek Budapestről. Tartsanak velünk!

 

  • Budapest legmagasabb pontja a János-hegy Erzsébet kilátója, ugyanis maga a hegy mindössze a negyedik legmagasabb objektum a városban, de a kilátó a maga 23,5 méterével a legmagasabbá teszi azt.
  • A város legrövidebb metrószakasza az egyes metróhoz (kis földalattihoz) köthető, ami az első metró volt a kontinensen. Talán éppen ebből az okból, de ha valaki utazott az egyes metrón, akarva akaratlanul is feltűnt neki, hogy a másik három járathoz képest kifejezetten rövid utat tesz meg. És ezek közül a rövid utak közül is kiemelkedik a Kodály körönd és a Bajza utca közötti rész.
  • A Széll Kálmán téri kettes metró rendelkezik a leghosszabb mozgólépcsővel. Az állomás 38,6 méter mélyen van.
  • A legnagyobb egybefüggő ház címét az óbudai paneltömbök közül a Szőlő utcai viheti el, úgy, hogy háromezren élnek összesen 884 lakásban. 2009-ben az egyik legnagyobb napkollektor rendszert is itt helyezték üzembe.

budapest legjei 01


  • Budapest legmagasabb lakóépülete az újpalotai magasház, ami 1975-ben lett a főváros része. Az épület Tenke Tibor és Thoma József tervei alapján készültek. Különlegessége, hogy a dizájn elemként használt lekerekítések a kül –és beltérben is megtalálhatóak, szinte uralják a környezetet.
  • 2008-ig Budapest leghosszabb hídja, de a leghosszabb ideig tervezett és épített híd is az Árpád-híd volt. A mostani hidat 1903-ban tervezték, de egészen 1929-ig várni kellett a pályázat kiírásához. A háború miatt húzódott az építése, és csak 1948-ban kezdték el folytatni, és két évvel később adták át, Sztálin-hídként.
  • A leghosszabb budapesti út az Üllői út, ami 15 km hosszú. A Kálvin tértől indulva egészen a város délkeleti határáig tudunk eljutni rajta.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.