Hirdetés

Ismerjék meg részletesebben a magyar vidéki élet egyik meghatározó települését, Bugacot, ami a ménes, a magyar szürke marha és az Aranymonostor hazája.

 

Bugac egy tipikus képviselője a magyar pusztai városoknak. Az Alföldön terül el, a Duna és a Tisza között, az egyik legnagyobb megyénk, hatodik legnagyobb városaként.

 

 

Bugac történelme

 

A község múltja egészen 1391-ig nyúlik vissza, amikor is először kerül említésre hivatalos királyi oklevélben. Feltételezhető, hogy az Alföldre telepített kunok alapították Bugacot. Még ezelőtt, az Árpád-korban vélhetően egy kőházakból álló település lehetett itt, a város főterén egy bazilikával.


 Utazási Tipp  
    Utazza be Magyarországot

bugac 01

forrás: kirandulastervezo.huSokan jellemzik úgy ezt a települést, hogy itt megállt az idő. A magyar puszta jellegzetes állati mind megtalálhatóak itt, a rackajuhtól kezdve, a lovakon át az előbb is említett szürke marhákig. A hely változatos vidéken fekszik, hisz szikes puszták, lápok, mocsarak és homokpuszták tarkítják a csodálatos tájat. Sajnos nem áll módunkban az egész területet a saját kényünk-kedve szerint bejárni, mert természetvédelmi terület és csak a kijelölt területen lehet közlekedni, érdekes látnivalókból így sem lesz hiány.

bugac 03

forrás: kirandulastervezo.hu


Bugac növényvilága is rettentő változatos, hisz a pusztaság jellemző fajai ugyanúgy felütik a fejüket. A gyapjas csüdfű mellett megtalálható még a piros madársisak, a homoki nőszirom, és a tartós szegfű is. Jellegzetes itt élő állat a fűrészlábú szöcske, és a veszélyeztetett parlagi vipera. Utóbbi Magyarország egyik legritkábban előforduló állata, és míg a hivatalos besorolás alapján komolyabb veszélyben nincs a faj, addig hazánkban egy állat eszmei értéke 1 000 000 Ft. A parlagi vipera átlaghosszúsága 40 és 50 cm közé esik. A leggyakrabban előforduló állata a területnek az üregi nyúl.


 Utazási Tipp  
    Utazza be Magyarországot

A legnagyobb rendezvény

 

Bugacon rendezik meg két évente Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Kurultájt, ami értelemszerűen a környék legnépszerűbb és leghíresebb látnivalója. Az egész rendezvényt a Turán Szövetség szervezi, akik ilyenkor meghívnak minden hagyományőrzőt Felvidéktől Erdélyig, hogy vegyenek részt ezen a kivételes eseményen. Itt pedig elég széles paletta várja az idelátogatókat, hisz a sok szórakoztató előadás (lovasbemutatók, népzenei koncertek) mellett interaktív programokban is részt vehetnek (kiállítások, kézműves szakmák kipróbálása, íjászkodás).

 

bugac 02

forrás: kurultaj.hu


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.