Hirdetés

A Börzsönyben fekvő népszerű turistacélpont Magyarország legháborítatlanabb erdejében található, hangulatos útvonalakkal, látnivalókkal és a gyönyörű természettel.

 

A terület 1000 hektáron fekszik és hegyek ölelik körül. Keleten a Börzsöny, nyugaton a Nyugati-gerinc határolja kitüremkedő magaslataival. A völgyet az itt folyó patakok (Fekete-patak, Egyház-patak) vájták ki a Magas-Börzsöny vulkáni eredetű részein. Elszigeteltsége óvta meg attól, hogy az elmúlt 50 évben úgy maradt meg, ahogy most láthatjuk. A terület ráadásul jelentős természeti értékeket is képvisel, amit már a hetvenes években is felismertek, ennek köszönhetően azóta beszélhetünk fokozottan védett területről.

 

Régebben még az Esztergomi Érsekség birtokában volt a völgy, akik jelentős mennyiségű hasznot húztak az itt fellelhető természeti kincsekből, elsősorban a fából. Csak az I. világháború alatt kezdtek el vasutat építeni az erdőben, hogy a kitermelt fát egyszerűen tudják egyik helyről a másikra vinni.


csarna patak 01 kép forrása: odakintblog.blog.huA vasútvonal sokáig lovakkal működött, mindössze a II. világháborúban váltottak modernebb eszközre. A hely elszigeteltsége ebben a helyzetben is szerepet játszott, egy idő után már nem érte meg itt kitermelni a fát, amivel párhuzamosan szépen lassan visszanyerte eredeti állapotát a zöld lombkoronájú rengeteg. A 20. század első felében zajló munkák egyetlen nyoma ez az 50 km-en elterülő, erdőn belül található lepusztult vasútvonal. A vonalat ráadásul még ’90 körül egy kisebb árvíz is elmosta, így most a vonal bizonyos részei elcsúszva, összevissza találhatóak.

 

 

Amit érdemes felkeresni, megnézni ha erre járunk:

 

  • Feketevölgyi Panzió
  • Fekete-kút
  • Csurgó-kút
  • Hamuház, ami régebben még favágók lakhelyeként szolgált
  • Vasútvonal

 

A völgy növényvilágának jelentős részét a különböző bükkösök és tölgyesek teszik ki, de igencsak népes a virág- és cserjepopuláció is. A sok folyó kedvez a halaknak, így sok kisméretű pisztráng talált már otthonra a patakokban, míg a szárazföldön szarvasok, őzek, és sok más hazai erdővel ellentétben

 

farkasok és hiúzok is élnek itt!

 

Ez azért nagy szó, mert bár egyik faj sem fenyegetett, Magyarországon mindkettő védett státusznak örvend. 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.