Hirdetés

A magyar vidék csodálatos, és ezt mi sem bizonyítja jobban a cikkünk mai témájánál. Íme Cserehát!


Cserehát egy tipikusan olyan vidék, ami egyszerre örülhet és átkozhatja azt a tulajdonságát, hogy elszigetelt: ez azért negatív, mert munkahelyek és iparosítás hiányában a fiatalok szabadulni akarnak innen és a városba mennek, míg az a pozitívum, hogy a pihenni vágyóknak ez a tökéletes úti cél. Innen ered az a mondás, hogy „Csereháton még a csend is hallható” – és való igaz – a helynek különleges kisugárzása van, amire elsősorban az erre fogékonyak fognak felfigyelni, és sokak szemében ezért fog felértékelődni ez a környék, ahol nagyjából százezer ember éli mindennapjait.cserhat 01

képek forrása: wikimedia.org


Miért érdemes ide ellátogatni? Mert a rohanó világunkban időnként muszáj kiszakadni a mindennapok forgatagából, erre Cserehát pedig tökéletes. Itt nincs se zaj- illetve fényszennyezettség, ha este felnézel az égboltra, akkor a csillagok fognak őrködni feletted. Gagyvendégiben van egy vadász les, ahol az éjszaka sötétjében lehet megfigyelni az állatokat. Bár ez sokszor nem sikerül, de az ember mégis elégedettséget érez, amikor meghallja a legapróbb neszeket is. (Egészen bizsergető, amikor feltűnik a hold magasan az égen, majd a közelben hallod a közlekedő vaddisznók lépteit. Vagy az, amikor egy bagoly elkezd hangosan huhogni az egyik közeli fa ágáról)A terület évről évre egyre több vadászt fogad, ami egyben az állatállomány fokozatos csökkenését is eredményezi. De ami miatt ez itt nem akkor aprobléma, hogy az elszigeteltség miatt nem ment végbe a tájrombolás jelentős része. A tájra oly jellemzőek a csere-tölgyesek (a név is innen ered), illetve az akác- és fenyőfák. A terület kulturális értékei közé a borospincéket és a szőlőültetvényeket lehet sorolni, míg van egy-két érdekes Árpád-kori rom is, amit érdemes lehet meglátogatni. Az Anjou királyok építészete is megfigyelhető, míg a kuruc várromok egy kis változatosságot visznek bele a történelmi részekbe.

 

A vidék egyik sikertörténete Szanticska, ami 1980-ra majdnem elnéptelenedett, amikor Pál István felélesztette a falut – munkahelyeket teremtett, vonzóbbá tette a turisták számára. Fáradozásaiért később Európa Falufejlesztési Díjjal honorálták.


 szanticska

kép forrás: szanticska.eu


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.