Hirdetés

 Magyarország egyik legérdekesebb utazási célpontja a Villányi borvidék. Megmutatunk két nevezetes helyszínt, amit érdemes lesz felkeresni

  Baranya megye déli részén található a Villányi hegység legmagasabb mészkő hegye (442 m), a Szársomlyó. A hegy Siklós felőli részén kőbánya nyílt még az 1900-as évek elején és innen látták el a közeli Beremendi cement művet, ez volt a Dél-Dunántúl legnagyobb kőbányája. Napjainkban a Szársomlyó egyedi természeti adottságai miatt fokozottan védett természetvédelmi terület és csak szervezett, vezetett túrák keretében lehet bebarangolni. Leghíresebb virága a magyar kikerics, ami Magyarországon egyedül itt a Szársomlyón található. A téli hónapokban nyílik, nagyon szép, kedves fehér virágokkal, de ez csak megtévesztés mert a növény mérgező! De szerencsére ezt az állatok nagyon jól tudják és emiatt nem is bántják. Eme kis virág volt anno a régi 2 Ft-os fémpénzen, illetve a Villányi borok üvegén is meg található, mint a régió védjegye. Korábban a keleti oldalon is működött egy kisebb kőbánya, de ezt a 60-as években bezárták. Utazási Tipp  
    Jó árú üdülések a Balaton partján

nagyharsanyszoborpark3


 
Ebben az elhagyatott bányában hoztak létre kísérleti jelleggel 1967-ben egy hihetetlenül látványos és egyedi szoborparkot nonfiguratív szobrokkal. Ez lett a Nagyharsányi Szoborpark.  A fiatal szobrászokat támogatta a helyi vezetés is és nyugati mintára létre hoztak még egy alkotótelepet is a közeli Gyimóthy-villában. Az 1970-es évektől egyre ismertebb lett a szoborpark, egyre több kiállított művel. A korábbi bánya területén faragták a szobrokat a turisták előtt és itt is állították ki őket, helyi alapanyagokat használtak, mint például a szürke mészkőt. 

Villányi pincesor1


A Villányi borvidéket és a villányi borokat senkinek sem kell bemutatni. Híres kiváló minőségű borairól, pincéiről. Érdemes végigjárni a Villány-Siklós bor utat, ami Máriagyűdi kegyhelytől egészen a Palkonyai borospincékig tart. Ebben a térségben a borkóstoláson kívül rengeteg rendezvényt, borversenyt, fesztivált tartanak a helyiek nagy örömére. 
 További érdekes látnivalók a térségben;   Baranya megye top 10 nevezetessége


 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.