Hirdetés

Bájos falvak, meseszép természet, templomok, mezők és vízfolyások az Őrség vidékein.

 

Az őrség Magyarország dél-nyugati részén található Zala és Vas megye határán. Trianon óta egy kis része átnyúlik a szlovéniai Mura-vidékre. Az Őrséget különleges földrajzi adottságai teszik érdekessé, hiszen a Dunántúl és az Alpok között képez átmenetet úgy, hogy a délies mediterrán behatások is érezhetőek. Látnivalókban és természeti szépségekben rendkívül gazdag környék ahová sokan járnak kirándulni és hétvégézni is.


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Magyarországon is

A terület neve a honfoglalás idejére vezethető vissza, amikor is elődeink a határvidék védelmére őröket telepítettek a területre. Az őrséghez 22 magyarországi és 8 szlovéniai település tartozik. A dimbes-dombos tájegységre az egyedi stílusú népi építészet, a gyönyörű régi templomok és haranglábak, valamint az Őrségi Nemzeti Park kedvéért érdemes ellátogatni.

orsegi nemzeti park 01Őrségi Nemzeti Park


Az Őrségi Nemzeti Park látogatását elsősorban túrázóknak és természetfotósoknak ajánljuk. Az erdős-ligetes területen az ott élők kis parcellákon folytatták a gazdálkodást és épületeik is szép harmóniában illeszkednek a meseszép tájba, nem zavarva annak természetes szépségét. A Nemzeti Park Területe vízfolyásokban igen gazdag a Rábának, a Zalának és az Ős-Murának köszönhetően. A Kerka patak felduzzasztásával több mesterséges tavat is létrehoztak, melyek élővilága rendkívül gazdag. A nemzeti park területén 111 védett növényfaj található. Egyes növények a jégkorszak idejéből maradtak fenn. A Nemzeti Park állatvilága is nagyon egyedülálló, több ezer szárazföldi és vízi fajt lehet megfigyelni.

 

A nemzeti park legértékesebb területe a Szentgyörgyvölgy amely védettségét elsősorban az erdőgazdálkodásnak köszönheti. Szinte természetes állapotban őrizte meg eredeti arculatát. Ezen a tájon a földművelők birtokolták a fenyőerdőket, és ezeket úgy ritkították, hogy csak érett és öreg fákat vágtak ki. Aki az Őrségbe látogat, érdemes a sok látnivaló mellett megnézni Őriszentpéteren az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága új épületében az előcsarnokban kiállított gyönyörű faragású fából készült alkotásokat.....Őriszentpéter


Őriszentpétert az őrség fővárosaként emlegetik. Nevét a 13. században épült Szent Péter templomról kapta. Itt található egy helytörténet múzeum, ahol a valaha itt élt emberek mindennapját mutatja be. Érdemes meglátogatni a középkori téglaégetőt. A török időkben a helyi Római katolikus templomot erőddé alakították át és az ehhez szükséges téglákat itt égették ki.

 

 

Szalafő


A Szlovén határ mellett húzódó település nevét a határán csobogó Zala folyóról kapta, melyet a helyiek Szalának hívnak. Itt található a Pityerszeri-skanzen, mely megőrizte e csodás hely népi építészeti emlékeit és az őrségiek egykori használati tárgyait.

 

szalafo

forrás: wikimedia.org


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Magyarországon is

Örségi programok és események:

 

 1. Őrségi vásár
  Kulturális és népművészeti vásár egyéb eseményekkel.
 2. Virágzás napjai pünkösdkor
  Kulturális programok és egyéb rendezvények.
 3. Fazekasok találkozója
  Magyar és a különböző nemzetek fazekasai mutatják be munkáikat.
 4. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál
  Minden évben október közepén rendezik meg.
 5. Völgyhídi vásár
  Egy többnapos rendezvény népművészeti és kézműves vásárral.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.