Hirdetés

Ez a békés kisváros igazán híres páratlan meleg forrásáról, ami létrehozott egy mészkő-lerakódásokkal tarkított sódombot. Ismerje meg ön is!

 

A település neve, amely helyet ad ennek az egészen páratlan természeti jelenségnek. Egerszalók, Egertől 5 km-re, a Laskó-patak völgyében, a Bükkalja területén található. Az előbb említett patakot felduzzasztották, így egy még érdekesebb látnivaló vált belőle, egy 130 hektáron elterülő napfényben fürdő horgásztó.


egerszalok 02

forrás: wikimedia.org


Feltételezhető, hogy a települést valamikor a honfoglaláskor alapították, a Szalók nemzetség birtokaként. Egy 1248-as oklevél nyomán valószínű, hogy a falu a tatárjárás áldozata lett, az akkori neve pedig Zolouk volt. Egy régen elpusztult Árpád-kori falu, Kocs szomszédja volt. A Szalók nemzetség 1260 körül megvásárolta a környező területeket, amiket rövidesen tovább is adott, de ez elsősorban Kocs életére volt kihatásra.Egy kisebb történelmi vakfolt után 1551-ben tesznek ismét említést Egerszalókról, egy török időkben készült összeírásban. Ez magában foglalja, hogy akkoriban 17 család élt itt. Eger – sikertelen – ostromával párhuzamosan az oszmánok serege felgyújtotta a járásban található többi települést különböző javakért, és ez alól Egerszalók sem volt kivétel. 1579-ben benépesítették az elhagyott falvat, a község akkori neve pedig már Egyházszalók. Ez a folyamat pedig többször is megismétlődött 1730-ig.

 

Érdekesség: bár minden huszadik évben elnéptelenedett a falu, mindig akadtak olyan vállalkozó kedvű emberek, akik úgy döntöttek, hogy itt fognak letelepedni


egerszalok 01


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

A sódomb

 

A falu déli határában található gyógyfürdő 410 méteres mélységből feltörő, majdnem 70C°-os vize miközben lefolyt a domboldalról, egészen bámulatos, 120 négyzetméteres mészkőlerakódást hozott létre. A sódomb ugyanitt képződött, a gyógyvíz elpárolgott oldott anyagainak lecsapódásával.

 

Ilyen természetei jelenség egész Európában páratlan értékkel rendelkezik, a világon ilyen máshol csak Törökországban és az USA-ban van.

 

2016-ban a hely elnyerte a gyógyhelyi minősítést, bár hivatalosan a víz 1992-ben lett gyógyhatásúvá nyilvánítva. A hely ízületi és reumatikus panaszokra szakosodott, de a csontsérülésekkel küzdők is biztos helyet találnak itt.

 

A sódomb rövid története abból áll, hogy 1961-ben a területen több fúrást is végeztek földgáz és kőolaj után kutatva. Ezekből egyiket se találtak, viszont fény derült a különleges értékű forrásra. Az első medence 1969-ben épült meg. A második kutat majdnem két évtizeddel később, 1987-ben fúrták. 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.