Hirdetés

A Körös parti csodák világa: Mamut fenyő, tündöklő kövek, Mini Magyarország….

 

Az ország keleti részen járva érdemes felkeresni a Körös holt ága mellett felépült csodaszép üdülővárost Szarvast, melynek határában a történelmi Magyarország közepén létesült több mint 200 évvel ezelőtt hazánk egyik legszebb arborétuma. A kezdeti gyűjtemény Bolza József gróf nevéhez kötődik ( „ Pepi gróf” ), melyet unokaöccse Bolza Pál fejlesztett a Hármas-Körös szabályozása után csodálatos harmóniájú ligetes-fás arborétummá. A terület az idők során tovább fejlődött és kibővült, ma igazi turista mágnesként vonzza a természet szerelmeseit hazánkból és a nagyvilágból.


szarvas 00
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Magyarországot

Aki Szarvas felé veszi az útirányt, Békésszentandrást elhagyva néhány kilométer után érkezik meg a Holt-Körös partján felépült kisvárosba, ahol még a külterületen balra kanyarodva egy bekötő úton lehet eljutni a híres arborétum bejáratához, melyet egy szépen faragott fa kapu mögött lehet megtalálni. Kétféle belépőjegy közül lehet választani a bejáratnál. Az egyik az arborétum területének a meglátogatására jogosít fel, míg a kombinált jeggyel az arborétumon kívül a bejárat közelében kialakított Mini Magyarország területét lehet bejárni.

 

TIPP: Akinél számítanak az anyagiak és megteheti, látogasson hétköznap az arborétumba, mert a belépés jóval kedvezőbb!Mini Magyarország


A történelmi Magyarország középpontjához közel kialakított makett épületekből álló modern bemutató terület 2013 óta várja a látogatókat. Területén több tucat kicsinyített épület mutatja be hazánk Trianon előtti területeinek legszebb építészeti örökségét. Az épületek között kisvasút robog, hajó maketteket is láthatunk, valamint az információs táblákat megérintve korabeli zene és hanganyagok egészítik ki a képet. ( Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mihálfi József számításai szerinti ország középpont kicsit távolabb, a Holt-Körös túloldalán egy szélmalomnál található) A park látogatása gyermekekkel érkezőknek különösen ajánlott.

 

szarvas 01


Tündöklő kövek

 

A makett parktól a Holt-Körös partján lévő hajóállomás felé haladva egy különleges kiállításra lehet bukkanni, ahol a hatalmas fák alatt megbúvó szép kövek és szobrok tövében lévő levél alakú táblákon örök bölcsességeket lehet olvasgatni. A kedves és szép látnivaló Zsombori Árpád alkotása.

 

szarvas 02


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Magyarországot

Kikötő és hajóállomás


A hajóállomás épülete mellett egy régi kertészeti víztoronyból esztétikusan kialakított kilátó található. A Holt-Körös szépségeit a partról, vagy akár egy hajókiránduláson a vízről is meg lehet csodálni. A sétahajók menetrendjéről érdemes indulás előtt tájékozódni és a hajókirándulást beépíteni a látogatás programjába.

 

szarvas 03


Központi terület


Maga az arborétum hatalmas területet ölel fel, és a világ számos tájáról származó fákat és egyéb növényeket csodálhatunk meg a kanyargó ösvények mentén. A legtöbb látnivaló a terület központi részén kialakított üvegházaknál és környékükön található. Fontos tudni, hogy az üvegházak látogatása leginkább délelőtt lehetséges, de találhatunk ott emu és páva nevelőt, szabaduló szobát, játszóteret és egyéb érdekességeket is.

 

szarvas 04


Szarvas város nevezetességei


Az arborétum megtekintésére kb.3-4 órát érdemes betervezni, de Szarvas városában járva több szép épületet, templomot és nevezetességet is felkereshetünk, melyek közül kiemelten a Bolza kastélyt, a Gyógyfürdőt, a Tessedik Sámuel Múzeumot és a Körösvölgyi látogatóközpontot ajánljuk az utazók figyelmébe.

 

szarvas 05


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.