Hirdetés

 

Hazánk második legnagyobb állóvize a Tisza-tó, melynek keletkezése a folyószabályozással és Kiskörei Erőmű 1973-as átadásával kezdődött el.

   Hazánk második legnagyobb állóvize a Tisza-tó, melynek keletkezése a folyószabályozással és Kiskörei Erőmű 1973-as átadásával kezdődött el. Az átadás után közel 2 évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy feltöltődjön vízzel a mesterségesen kialakított tómeder. Az alföldi mesterséges tó felülete 127 km2 , hosszúsága 27 kilométer, legnagyobb vízmélysége 17 méteres. Különleges ökoszisztémája alakult ki, aminek része egy madárrezervátum is. 1999-ben vált a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az Unesco Világörökségi program részévé. 


 Utazási Tipp  
    Szállások és buszos kirándulások Magyarország legszebb vidékein


tiszataviokocentrum 02 A Tisza tavi turizmus fejlődése egy igazi sikertörténet. Kb. 40 évvel ezelőtt a belföldi nyaraló vendégekkel kezdődött el minden, akik a drága balatoni árak miatt eleinte a Tisza tó partján lévő települések falusi turizmusát és a kempingezést részesítették előnyben. A növekvő érdeklődés hatására a későbbi időszakban egyre több és jobb minőségű szálláshely és strandfürdő is létesült amit a látnivalók fejlesztése és turisztikai infrastruktúra kiépítése is követett. Napjainkra a fürdővendégek mellett egyre fontosabb szerepet kap a horgászat, az ökoturizmus és a kerékpározás is.

 

Poroszló

 „A Tisza-tó kapuja”-ként is nevezett 3000 lakosú Poroszló is jórészt a turizmusból él. Van egy szép tájházuk és néhány éve adták át a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol interaktív eszközök segítségével lehet tanulmányozni a Tisza-tó és a Tisza flóráját és faunáját. A 2600 m2-es látogatóközpontban kiállításokat és, rendezvényeket is tartanak. Van egy kilátójuk, és kuriózumnak számít, hogy a 735 000 literes akváriumrendszerük ami Európa a legnagyobb édesvizű akváriuma. A látogatóközpontot 7 hektáros öko- és szabadidőpark veszi körül ahol állatbemutatókat is tartanak, van szép játszóterük és egy skanzen is. Az Ökocentrum kikötőjéből  kishajós kirándulásokat és vízitúrákat is indítanak. Mellette egy fából épült vízi sétányt alakítottak ki 2 kilátó toronnyal, ahonnét testközelből megfigyelhető a Tisza-tó gazdag élővilága.

Tiszafüred

  Tiszafüredet sokan tartják a Tisza-tó „fővárosának” is. 39 C0-os Termál és gyógyfürdője valamint új, többszintes Tisza-tavi Kerékpáros Központja és kikötői miatt is nagyon sokan keresik fel. A közelmúltban elnyert pályázati pénzekből megújítják a főterét, a szabad strandot és a Holt-Tisza partja is teljes körű felújításon megy át. A megvalósuló sportberuházások eredményeképpen kézilabdapálya és szabadtéri kondi-park is létrejött, megújulnak a templomaik, és új kápolnát is kap Tiszafüred-Kócsújfalu. Tiszafüred Madárrezervátuma izgalmas és vadregényes élményt jelent. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó rezervátumot csak vízi úton, csónakkal lehet megközelíteni. 


tisza tavi uszohaz


Sarud

  Sarud a faluturizmust kedvelőknek ajánljuk. Igényes szálláshelyeivel és az Aquaglide vízi játszótéren kívül további 17 kellemes élménnyel várja a vendégeket. Sokak szerint Sarudon található a térség egyik legszebb strandja is.

Abádszalók

  Abádszalókon a legszebb a Tisza-tavi napnyugta. Közel 200 szálláshely közül lehet választani és központi szerepet játszik a legkülönfélébb vízi sportok hódolói életében is. . Komoly fejlesztésen ment át a gyermekbarátszabad strand, felújították a melegített vizű fürdőt és egy modern játszótér is felépült. Kiépítettek egy új rendezvényteret is az üdülőhelyen, megújultak a vendéglátóhelyek, a homokos plázsok és lehet óriáscsúszdázni is.


Abádszalók strand

forrás: abadszalok-info

Kisköre

A megújult vízlépcső és modern strandja mellett különféle vízparti élményelemeket építettek ki. Van raftingpályájuk, 1,5 kilométeres hallépcső és jókat lehet kerékpározni is. Újdonság, hogy konferencia központ épül és Kidkörén alakították ki a tiszai lakóhajók kikötőjét is.  


Tisza tó mapx


Kirándulási lehetőségek és látnivalók a Tisza-tó körül

  • Halastavi kisvasút
  • 65 km-es Tisza-tavi bringakör /Eurovelo 11
  • Erdőteleki Arborétum
  • Látogatás Hortobágyon
  • Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény
  • Kiskörei Hallépcső
  • Gasztronómiai élmények, Tiszai halételek
  • Nagyon sok jó rendezvényt szerveznek A Tisza-tónál. A különféle koncertek, vásárok és más rendezvények részleteiről érdemes helyben vagy előzetesen tájékozódni.

  


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.