Hirdetés

BAZ megye egyik legszebb városaként Tokaj méltán híres festői vidékéről és páratlan borairól. Ismerjük meg jobban!


A Tisza és a Bodrog találkozásánál, Miskolctól 50 kilométernyire, a Tokaj-hegyalja borvidék közepén és a Kopasz-hegy lábánál terül el Tokaj városa. A város közkedvelt kirándulóhely, részben a közeli hegynek, részben pedig a világhírű borkultúra miatt. Csak az utóbbi évente turisták ezreit csalogatja a településre, hírnevét pedig a 17. század óta méltón őrzi. Tipikus kisvárosi beütése van, hangulatos az egész környék, érdemes tüzetesebben is bejárni. A boron kívül más kulturális értékeket is hozzáad a helyiek életéhez – rengeteg zenei és színházi fesztivál is itt kerül megrendezésre.


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk
minden évszakban

  • A Tokaji-hegy a vízválasztó az Alföld és a Zempléni hegység között. A többnyire sík területtől így is elüt az Eperjesi-Tokaji hegylánc részét képző hegy, viszont ez is egyfajta bájt ad a vidéknek. 514 méter magas a hegy, és rendelkezik két bányatóval is. A nagyobbikban lehet fürdeni és horgászni, míg a kisebbik a Bükki Nemzeti Park egyik legszigorúbban védett területe.
  • A terület legismertebb része, a Tokaj-hegyaljai borvidék az egész világon emlegetett szőlő-és bortermelő vidék. A 17. században kapott először nemzetközi hírt, amikor az egyedülálló szüretelés és a borkészítési eljárás gyümölcseként megszületett a tokaji aszú. Írásos források alapján 1650-ben készült el az aszú Szepsi Lackó Máté keze által, Sárospatakon. Mivel ekkortájt minden borászat a nemesi családok kezében volt, először az arisztokrácia körében terjedt el az ital híre, majd rajtuk és a házuk népén keresztül eljutott a bor híre szépen lassan a határon túlra is. Így történhetett meg az, hogy XIV. Lajos borkóstolóitól megkapta „a borok királya, a királyok bora” címet és hogy a szláv királyi családok is hamarosan csak ezt itták.tojak hegyalja 01


  • A műemléki védelem alatt álló Tokaji múzeum 1985 óta ad helyet kiállításoknak, amik közül van egy-két állandó és időszakos is. Az állandó gyűjtemények közül a Brigád Béla egyházművészeti gyűjtemény a legértékesebb, amit 1981-ben ajándékozott az intézménynek Béres Béla tokaji esperes. A felhozatal részét képezi pár értékes barokk szobor, apácamunkák és a hegyaljai zsidóság értékei. A múzeum könyvtárában rengeteg német, orosz és ukrán ősnyomtatvány kapot helyet. Az udvaron helyi eredetű növényekkel illetve a borkereskedelem fejlődését bemutató néprajzi ábrákkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.