Hirdetés

A Fejér megyében található, fontos célokkal létrehozott víztározó mára a terület életében jelentős turisztikai szerepet tölt be, ismerjék meg részletesebben! 

 

A Bakony hegység közelében található mesterségesen létrehozott tó szorosan kötődik a Gaja-patakhoz, mivel ennek a felduzzasztásával jöhetett létre, illetve a patak biztosítja a tározó lefolyását. A hely több fontos szerepet is betölt, többek között a mezőgazdasággal, a vízminőséggel és az árvizek megelőzésével kapcsolatban.

 

A tó mérete erősen függ attól, hogy milyen évszakban vagyunk, mivel a szabályozásnak köszönhetően akár 223 hektárosra is megnövelhető a vízfelület kiterjedése és jellemzően 6-8 méteres az átlagmélysége, de egy-két szakaszon ez meghaladhatja a 14-15 métert is.


fehervarcsurgoi viztarozo 01 kép forrás: bojtistavak.hu, feol.huMielőtt a tervezőasztalon megfogalmazódott volna a víztározó gondolata, a területen ásatásokat végeztek, ami alapján biztosra vehető, hogy a Kr. e. II. században,

 

a Római Birodalom idején is már gáttal szabályozták a Gaja-patakot.

 

Azonban akkor még elsősorban ivóvíz kinyerésére használták, amiben a helyiek feltételezhetően szívesen meg is mártóztak. Az, hogy a középkorban is működött-e itt gát, megkérdőjelezhető, de a népi szóbeszéd úgy tartja, hogy a törökök az itt felhalmozódott vízzel kívánták volna elárasztani Székesfehérvárt.

 

A modernkori megvalósítás 1971-ben látott napvilágot, ekkor került kiásásra a tározó alja. A területet, ahol mindez létrejöhetett, több nagy káposztaföld szolgáltatta. 2007-ben hódok költöztek ide, akik az innen 100km-re fekvő Gemenci-erdőből érkezhettek a tározóhoz.


fehervarcsurgoi viztarozo 02kép forrás: feol.hu


2010-ben viszont egy másik, kicsit aggasztóbb esemény árnyékolta be a helyet, amikor is rekordot döntött a vízállás, mivel egy-két kisebb gát a nagy esőzések hatására átszakadt, Székesfehérvárt árhullám fenyegette. Az incidenskor hihetetlen mennyiségű, mintegy 11 millió köbméter víz volt a víztározóban.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.