Hirdetés

A Mátrában magasodó Galya-tető a maga 964 méterével hazánk harmadik legmagasabb csúcsa, nem mellékesen pedig róla kapta nevét az egyik legszebb fekvésű magyar üdülőtelepülés, a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó Galyatető is, melynek nevét egybeírják, hogy ezáltal megkülönböztethető legyen az orom és a falurész megnevezése. A „galya” egyébként fátlan hegyormot jelent, utalva ezzel a hegytető „kopaszságára”.

A Galya-tető déli oldalán kialakult üdülőfalut a 19-20. század fordulóján építették ki. Eleinte csak egy fa menedékház állt a mai üdülőtelep helyén, ezt azonban az első világháború harcai során lerombolták. Az első világégés után került soregy új, immár kőből készített, többszintes menedékház felhúzására, mégpedig a Magyar Hegymászók Egyesülete hathatós közreműködésével. Itt már olyan „extrákkal” is felszerelték a menedékházat, mint a könyvtár vagy az étterem. Végül 1939-ben épült meg a mindmáig álló, jelenleg négycsillagos luxushotelként működő Galyatetői Nagyszálló. A mintegy öthektárnyi parkos területen fekvő, vadasparkkal és pazar panorámával is rendelkező wellness-szálloda és konferenciaközpont a rendszerváltás után a Hunguest Hotels érdekeltségébe került. Aki az egyszerűbb szálláshelyeket preferálja vagy sátrazni szeretne, annak nagyszerű választás lehet a bisztróval, kempinggel és fürdőszobás szobákkal felszerelt Galyatető Turistacentrum is.


 

mo galyateto tavolrol matraAz 1942-ben felszentelt neoromán stílusú galyatetői templom a szállóval egyidőben épült fel, méghozzá azért, hogy az ide érkező vendégek a lelki szükségleteiket is ki tudják elégíteni. Érdekessége, hogy a benne található harmóniumon gyakran játszott Kodály Zoltán, a szálloda egyik gyakori és prominens vendége. Sőt, itt szerezte egyik egyházi témájú művét is, a „Missa brevis, in tempora belli”-t, vagy másképpen a Rövid misét. A Nagyszálló gyakori vendége volt még rajta kívül a korszak egyik legszebb és leghíresebb színésznője, Karády Katalin is. A szocialista időkben közben több kisebb üdülőhely is épült a központi Nagyszálló köré, ezutóbbit azonban időközben SZOT-üdülővé nyilvánították, az 1980-as évek végén pedig még egy biatlonpályát is kialakítottak itt. A vendégeket egyaránt vonzotta az itteni friss hegyi levegő, a természet közelsége és a település nyugalma, a környéken pedig rengeteg turistautat létesítettek, de az Ország Kéktúra útvonala is érinti Galyatetőt.

mo galyateto matra kilato
A Mátrában gyakran fellelhető kőzetből, az andezitból álló kilátótorony felépítésére 1934-ben került sor. A 955 méter magas, a „Péter hegyese” nevű ormon álló kilátótorony az ország legmagasabban álló, ilyen jellegű építménye. 2015-ben újították fel az Európai Unió támogatásával. A körpanorámás toronyból messzire ellátni, nemcsak a Börzsönyt és a Cserhátot, de tiszta, szép időben még délen a távoli Mecsek, északon pedig a még távolabbi Magas-Tátra bércei is feltűnnek. Mostani neve Galya-kilátó. A feljutást a 200 forintosérmékkel működő beléptető kapu biztosítja. A szépen felújított kilátó 2015-ben elnyerte a MÉD építészeti díját és a közönségdíjat is, valamint a rangos amerikai AAP (American Architecture Prize) arany fokozatát is a kilátó érdemelte ki. Aki valami igazán különlegesre vágyik, az megalhat a kilátóban kialakított, WiFi-vel és csatlakozókkal, valamint lámpákkal felszerelt bivakszállásokon is, melyek egyben az ország legmagasabban fekvő szálláshelyei.

mo matra oszi fenyek
Utazási Tipp
Wellness szállások online foglalással BOMBA áron

Készítette: Méhes Judit         Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.