Hirdetés

Hévízre már nem csak a gyógyító termál-tó és a harmonikus táj miatt érdemes elutazni, hanem a hungarikumnak számító termálvizes téli evezések miatt is.

 

Kevesen gondolnák, hogy a leghidegebb téli napokon is van lehetőségük arra, hogy vízre szálljanak és evezzenek a téli hidegben. Pedig néhány éve szervezett keretek között is módunk nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek a nem hétköznapi élménynek. Írásunkban bemutatjuk, hogy mire számíthatnak a túrára vállalkozók.


heviz 03Kb. 20 évvel ezelőtt szálltak vízre az első kíváncsi túrázók, hogy a hévízi termál-tó vizét elvezető kis patak meleg vízén kenuikkal haladva eljussanak a Kis-Balaton partjára. Egy ilyen túrák azóta is nagy élményt jelentenek a résztvevőknek, mert olyasmit élhetnek át, amit a világ más tájain sehol sem lehet megtalálni. Részvételünket az Óbudai Sport Egyesület professzionális csapata biztosította ezen a 9,5 kilométeres vízitúrán.

 

De mire is számíthat aki úgy dönt, hogy szeretne részt venni ezen hévízi evezős túrán?


heviz 04


Előkészületek:

 

A túrákat december közepétől március közepéig hétvégenként szervezi az egyesület. A jelentkezés flottul zajlik. Online módon lehet kiválasztani az időpontokat és bonyolítani a jelentkezést. A téli időszak miatt azonban érdemes jól felkészülni az utazásra. Lehetőleg vízhatlan ruhákat, téli bakancsot és kesztyűt is vigyünk magunkkal, valamint egy ülőpárnát a kényelem miatt. A túrákat szinte minden időjárási körülmények között elindítják. Enni és innivalót is érdemes lesz csomagolni. Indulás előtt is jól eshet, de útközben megállnak a csónakok, és lehet falatozni vagy iszogatni is. A legjobb baráti társasággal, vagy családdal menni, aminek megvan a maga csapatépítő hangulata is. Gyermekek részvétele kb. 9-10 éves kortól javasolt.


heviz 01


A túra menete:

 

A hévízi Castrum Kemping parkolójában 10.30-kor találkoznak a résztvevők ott, ahol a kis patak kilép a tóból. Ezután a sofőrök elviszik az autóikat Fenékpusztára a túra záró pontjára. Miután a sofőröket kisbusszal visszaszállítják az indulási helyre, megkezdődik a minden részletre kitérő szóbeli tájékoztató, ami kb. 20-30 percig tart. Beosztják az egyes kenuk legénységeit, majd a kenukat közösen leemelik a résztvevők a szállítóról és óvatosan vízre eresztik. A szervezők gondoltak a részletekre is: mindenki kap egy mentőmellényt és az evezőkből is többféle méret válaszható. Ezen a ponton a bátrabbak akár fürödhetnek is, mert a víz kellemesen meleg, csak 2-3 kilométer után kezd el lehűlni. A beszállás teljesen biztonságos, száraz lábbal beülünk a kenuba, és már indul is a túra. Útközben érdekes megfigyelni ahogy még télen is virágzanak a vízi liliomok, vagy ahogyan burjánzik a vízi növényzet. A patak mellett madár leseket, fás ligeteket és mezőgazdasági területeket lehet látni. A kis nádasok között futó patak többnyire jól járható, néhol kiszélesedik, de általában 3-4 méter széles és lassan folyik. Útközben egy zsilipkapun át egy híd és néhány csővezeték alatt vezet az út. Élvezetes dolog a szabadban haladva megcsodálni a nemzeti park növényeit és állatvilágát. Jókat lehet beszélgetni is és jól esik a tiszta levegőn végzett mozgás is.


heviz 02


A túra zárása:

 

A kb. két és fél órán át tartó evezés végén a résztvevőket forralt borral és teával várják. A csónakokat a csapat kiemeli a vízből és kitakarítva felteszi a szállítókra. A túra lezárása képen minden részvevő kap egy kis ajándékot, és az Óbudai Sport Egyesület vezetője mindenkitől búcsút vesz. Összességében elmondható, hogy egy jó téli kaland ez a túra mindazoknak, akik nyitottak a hasonló kihívásokra.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.