Hirdetés

Az Országos Kéktúra fogalmáról először a Rockenbauer Pál-féle „Másfélmillió lépés Magyarországon” című televíziós ismeretterjesztő műsorban hallottam, talán még úgy ötéves koromban. Az 1979-ben készült sorozat tette igazán ismertté a Kéktúrát, ám ennek ellenére az útvonal „születése” már egy évtizedekkel korábbi folyamat eredménye. Az Észak-Magyarországon keresztül-kasul vezető túraút az Írott-kőtől Hollóházáig terjed és szebbnél szebb vadregényes vidékeken vezet keresztül.


Európa legelső hosszabb távú turistaútjaként a nevéhez hűen kék jelzéssel fémjelzett Kéktúrán való végighaladás a belföldön túrázók non plus ultrája. A fő útvonal hossza kb. 1170 kilométer. Az út több folytatással is rendelkezik, ezek részei az Alföldi Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, amelyeket a fő túraútvonallal együtt az Országos Kékkörnek is neveznek. Aki teljesíti a túrát, az jelvényt kap a teljesítményéért – az út végigjárása nincs időhöz kötve, így a saját kényelmes tempónkban tehetjük meg a távot, akár télen, akár nyáron és az egyes szakaszok között akár több év szünetet is tarthatunk. Még csak az sem fontos, hogy a szám szerint 27 szakaszt egymás után tegyük meg.


magyarorszag kektura viznyelo1
Az Országos Kék Túra legfőbb szorgalmazója dr. Cholnoky Jenő földrajz kutató volt. Az ő törekvése folytán jött létre 1938-ban az útvonal, éppen Szent István király halálának 900. évfordulóján. Az útvonal végigjárásáért 1953 óta osztanak kitüntetést. 1961 óta a Magyar Természetvédő Szövetség gondozza a túraútvonalat, illetve intézi a vele kapcsolatos ügyeket. A 27 etapból álló Országos Kéktúra szervesen kapcsolódik az európai hosszabb távú turistaút hálózathoz. Utunk során nemcsak természeti értékekkel, hanem számos várral, kastéllyal és egyéb történelmi építménnyel ismerkedhetünk meg – és a túrázás során hozzánk csapódó emberekkel akár életre szóló barátságok is köttethetnek.

magyarorszag kektura panorama matra1
Lássuk hát az érdekességeket az Országos Kéktúráról!
- Ha megállás nélkül teljesítenénk a teljes túrahosszt, akkor 343 órát kellene túrázunk, amely hetekig is eltartana – anélkül is, hogy akár egyszer is megállnánk pihenni.
- A Magyar Természetbarát Szövetség gondosan vezeti a túrát teljesítők névsorát, a legtöbben 2015-ben durálták neki magukat a teljes táv teljesítésének
- Az úton való végighaladás teljesen ingyenes, de a Kéktúra füzetért fizetni kell – ezt beszerezhetjük akár személyesen, de online módon is
- Túrázás közben úgy 30.000 méternyi szintkülönbségen kell átverekednünk magunkat, tehát nem árt azért egy alapból átlagosan jó testi kondíció a túra megtételéhez. Ha nem vagyunk annyira edzettek, egyszerűbb a könnyebb útszakaszok megtételével kezdeni.
- Az egyes etapok megtételének bizonyságául mintegy 152 darab bélyegzőhelyen tudjuk beszerezni a hitelesítő pecsétet a Kéktúra füzetünkbe
- A Kéktúra teljesítése gyalogszerrel történik, bár egyes szakaszain akár bringázhatunk is, bár ez nem számít bele a túrateljesítésbe
- Az út legszebb szakaszai közé tartoznak a Budai-hegység, a Balaton-Felvidék és a Bükk környéki területek. Ezen a szakaszokon olyan nevezetességekkel ismerkedhetsz majd meg, mint a Zakai sztúpa, a Rezi vár, Szigliget és a Tapolcai Tavasbarlang, Szentbékkállai kőtenger, Zirc, Dobogókő, Mátraverebély, a siroki vár, a csodás fekvésű Boldogkőváralja, végül pedig az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Hollókő faluja és vára.
- Idővel egy mobil applikációt is fejlesztettek a Kéktúra köré: ezen egyszerűen nyomon követheted, hogy éppen hogy állsz a túra teljesítésével és a pecsételő pontokat is könnyedén meglelheted
- Azok a gyerekek, akik képesek legalább a túra egyharmadát bizonyítottan megtenni és ezt pecséttel is igazolni tudják, szintén megkapják a maguk kis jelvényét (GYTK jelvény)
- Legyen nálad az út során a pecsételhető füzet, egy jó túrabakancs, váltózokni és hátizsák, naponta legalább 1,5 liternyi ásványvíz, feltöltött mobiltelefon, szúnyogriasztó és kullancsűző spray, valamint bélyegzőpárna, esetleg kürt, csengő vagy síp.
- Ha ledobnál pár kilót, akkor is érdemes belevágnod a Kéktúrába. A teljes útvonal teljesítéséhez a kalóriaszükségletünk potom 640 hamburgert, 2000 almát és 450 szendvicset tenne ki.
- 2020-ban a Magyarországon nyugat-keleti irányban végighúzódó Országos Kéktúra elég rangos elismerést nyert el, hiszen a 25 leginkább ajánlott utazási célpont közé sorolta a National Geographic magazin nemzetközi honlapja.

magyarorszag kektura vegpontja holloko1
Most már nem is marad más dolgunk, mint felkelni a fotelből, megragadni a hátizsákunkat és nyakunkba venni Magyarország legszebb tájait!

  Utazási Tipp  
    Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron


Készítette: Méhes Judit           Fotók: Wikimedia

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.