Hirdetés

 

A 150 éves magyarországi török uralom építészeti emlékeiből nagyon kevés élte túl a történelem viharait. Írásunkban összegyűjtöttük a hazánkban található legjelentősebb épületeket.

   Európában hazánkon kívül csak a Balkán-félszigeten és Spanyolországban lehet muszlim stílusban épült műemlékeket találni. Hazánk területén a 150 éves magyarországi török uralom (1526-1686) építészeti emlékeiből alig néhány élte túl a történelem viharait. A legtöbb megmaradt épület valaha  vallási célokat szolgált, de napjainkig megcsodálhatók az egykori török fürdők, néhány lakóház és síremlékek is. Írásunkban összegyűjtöttük a hazánkban található 10 legjelentősebb török emlékhelyet.


1. Pécs / Gázi Kászim pasa dzsámija
A pécsi belváros meghatározó épülete a hazánkban található legnagyobb dzsámi épület, melynek 22 méter magas kupolája 16,5 méteres fesztávolságú. Habár a dzsámit évszázadok óta katolikus templommá alakították, máig megcsodálhatók benne az iszlám díszítő elemek, korán idézetek és a Mekka felé épített mihráb az imafülke. 


pecsi dzsami 02


2. Pécs / Jakoválo Hasszán pasa dzsámija
A magyarországi török hódoltság idejéből ez a legjobb állapotban megmaradt dzsámi és minaret. Napjainkban is muszlim imahelyként használják a szépen felújított épületet, melynek 30 méteres minaretjébe 87 lépcsőfokon lehet feljutni. 
Jakováli Hasszán pasa dzsámija22


3. Siklós / Malkocs bej Dzsámija
A 16. században épített dzsámit a török kor után lakóépületté alakították át. Műemléki újjáépítése 1969-től 1994-ig tartott és olyan jól sikerült, hogy Európa Nostra díjjal jutalmazták. Ma múzeumként funkcionál, de tartanak benne istentiszteleteket is.
Siklósi dzsámi


4. Szigetvár / Szulejmán pasa dzsámija

A 122 évig tartó szigetvári török uralomnak több emléke is fennmaradt a kisvárosban. Ezek közül a legjelentősebb a Szulejmán dzsámi a csonka minarettel. Különlegessége a csepp alakú ablakok és a falait díszítő arab és török feliratok. Szigetvár további török vonatkozású emléke az egykori karavánszeráj, a katolikus templommá alakított Ali pasa dzsámija. Szintén érdemes felkeresni a várostól 2 km-re létesített Török-magyar barátság parkot, melyet Szulejmán halálának 500.-ik évfordulójára avattak fel.


Szigetvár Török Magyar barátság park

 

5. Budapest / Gül Baba türbéje
A Rózsák atyjának is nevezett Gül baba szerzetes 1541-ben hunyt el Buda elfoglalása után. A legenda szerint Gül Baba temetésén maga I. Szulejmán is vitte a koporsót. A Rózsadombon található szépen felújított nyolcszög alaprajzú síremlék ma ingyenesen látogatható. Nagyon szép a körülötte kialakított park és az alagsorban kialakított kiállítási tér.


Gül baba

 

6. Budapest török fürdői
Buda kedvező geológiai adottságaira a törökök is felfigyeltek és a feltörő termálvizekre alapozva meghonosították a fürdőkultúrát. Az általuk épített 8 fürdőhelyből 4 maradt fenn. A budapesti gyógyfürdők közül napjainkban az alábbi helyeken lehet megcsodálni az egykori török fürdők emlékeit: Rácfürdő (Debbaghane vagy Kücsük ilidzseszi), Királyfürdő (Kakaskapu, Horoz kapi ilidzseszi) , Császár fürdő(Veli bej ilidzseszi) , Rudas fürdő (Jesil direkli ilidzseszi) 


  
 7. Eger / Minaret
A 40 méter magas egri Minaret az egykori oszmán birodalom legészakabbra fekvő minaretje. A hozzá tartozó Kethüda dzsámit 1841-ben bontották el. A noszvaji tufából épített imatorony 40 méter magas, 14-szög alaprajzú, 96 lépcsőfok vezet a tetejéhez.
Egri minaret

 

8. Eger / Arnaut pasa fürdője
Vidéken csak Egerben lehet török kori fürdőben fürödni. Az egri fürdő részeként üzemelő aranyszínű kupolás Arnaut pasa fürdőjét ma az Egri fürdő részeként lehet felkeresni. 30 fokos radon tartalmú gyógyvize rendkívül ritka és jótékony hatású, a hozzá tartozó hamam bepillantást enged a török idők fürdőkultúrájába.


torok furdo eger

 

9. Esztergom / Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi
Az esztergomi Vízivárosban a Duna parton található török kori dzsámi felújítása 2007-ig tartott. Az egykori dzsámi és a hozzá épült csonka minaret ma múzeumként és kávézóként működik.


Esztergom.dzsamiBastya

 

10.  Érd / Minaret
Érd Ófalui részén lehet megtalálni az egykori hadi útvonal mellett felépített 23 méter magas imatornyot, amit 53 szűk lépcsőn lehet megmászni. Az érdi minaret felső részét a 20. században építették újjá, ami jól látszik az eltérő színű falrészeken is. 


Érd minaret
   

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.