Porto, Portugália egyik legjelentősebb városa (a viszonylag alacsony lélekszám ellenére) és a tengerparton fekszik, a Douro folyó tölcsértorkolatában.

 

Sokan csak véletlennek tartják azt, hogy a Porto és a Portugália szó hasonlít egymásra, és sokan nem tudják, hogy ez miből ered: a közhiedelemmel ellentétben nem a város kapta az országról a nevét, hanem pont fordítva.

 

Vagyis Porto miatt hívjuk ma Portugáliának Portugáliát.


porto szoveg kozt 01


A város helyén az ókorban kelta és elő-kelta erődítmények álltak, amiket a 4. században emelhettek, és rövidesen a megépítésük után a rómaiak kezére kerültek. Sokáig (Portugália megalakulásáig) a város neve Portus Cale volt, a környező területet, pedig (magyarra lefordítva) „Portugál megyének” hívták. A középkorban ez a terület kiáltotta ki a független Portugáliát, miután hosszas és ádáz évtizedek után, a déli területekről sikerült kiszorítaniuk a mórokat. Később, a kora újkorban ez a város adott helyszínt annak a dinasztikus házasságnak, aminek a portugál gyarmatok a fennmaradást köszönhették. I. János portugál király és Lancasteri Pihilippa itt kelt egybe. 1732 és 1763 között került megtervezésre az a barokk templom, ami később a hírét adta a városnak. (Erről bővebben lent)


 Utazási Tipp  
    Porto akciós szállások, utazások

A 19. század Portóban is meghozta az ipari forradalom korát: egyre több gyárat nyitottak, fejlődött a mezőgazdaság és a lassan, de biztosan Portugália egyik legfontosabb ipari központjává vált. A lakosságának a mérete megkétszereződött és a külváros egy részét munkásnegyedekkel bővítették ki. Ebben az időszakban több fontos épület is felépült, a Dom Luís I roppant nagy vashíd, egy, Eiffel tervezte vasúti híd és a közlekedés szempontjából fontos központi pályaudvar.


porto szoveg kozt 02


A város történelmi központja az UNESCO világörökségének a része, érdemes oda ellátogatni. Aztán Portót szavazták meg 2001-ben egész Európa kulturális fővárosának. A fentebb említett barokk templom, a Torre dos Clérigos is ajánlott látnivaló. Ez is a történelmi városközpontban tekinthető meg, vagyis fent van az UNESCO világörökségek listáján.

 

Sokak szerint Porto legmonumentálisabb épülete, és a város jelképe.

 

1754 és 1763 között építették meg, a munkálatokat pedig a portugál egyház fizette. Az épület tervezője olasz származású volt, Nicolau Nasoni. Az évszázadok során ráragadt a „Klerikusok Tornya” név, ami arra utal, hogy a mellette található templom neve a klerikus temploma nevet viseli. A torony hatemeletes, és elképesztő, 76 méteres magassággal rendelkezik, a legtetejére 225 lépcső vezet.


 Utazási Tipp  
    Porto akciós szállások, utazások

Portót sokan nevezik a hidak városának, köszönhetően annak, hogy a rajta keresztül áramló folyón hat hídon lehet átkelni. Itt pedig, a déli parton szembetaláljuk magunkat a Vila Nova de Gaia-val, ami híres pincéiről híres. Az itt készült must és a magasabb alkohol tartalommal ellátott párlatok keveréke miatt olyan híres és ízletes a portói bor.

 

A város foci csapatairól is híres. Elég csupán megemlíteni az FC Portót, ami nemzetközileg is közismert és kedvelt. A csapat 28-szoros portugál bajnok, 19-szeres portugál kupa győztes és 17-szeres portugál szuperkupa győztes. Nemzetközi eredményeiből fontos kiemelni a 2003-04-es szezonban a Bajnokok ligája győzelmüket, és a 2010-11-es szezonban az Európa liga trófeáját vihették haza. Stadionját, az Estádio do Dragão-t érdemes lehet meglátogatni a labdarúgás kedvelőinek, ami közel 50400 ember befogadására képes.


porto szoveg kozt 03Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.