Minden Dalmáciába szervezett nyaralás vagy körutazás egyik leglátványosabb csúcspontja lehet a Šibeniktől kb.16 km-re lévő Krka Nemzeti Park felkeresése.

 

Maga a Nemzeti Park a Krka folyó jelentős szakaszát mutatja be Skrandintól egészen Kninig. Sokak szerint itt vannak Európa legszebb vízesései, így Plitvice mellett ez számít Horvátország egyik legszebb természetvédelmi területének. Az utazás előkészítéséhez kívánunk cikkünkkel néhány praktikus tanácsot nyújtani:


 Utazási Tipp  
    Utazás Sibenikbe

Hogyan juthatunk el a Krka Nemzeti Parkba ?

 

A legegyszerűbben a tengerpart mentén autóval haladva a díjköteles E65-ös autópályán, majd az 56-os főúton lehet eljutni a bejárathoz Skradinig.

 

A park bejáratától kb 800 méterre van néhány ingyenes parkolási lehetőség, a bejáratnál pedig fizetős helyek várják az autósokat.

 

Azoknak pedig, akik a tömegközlekedést választják, menetrend szerinti buszok, vagy helyben szervezett kirándulások teszik lehetővé e természeti csoda felfedezését


 krka nemzeti parkHasznos tippek a látogatáshoz: A Nemzeti Park alsó vízesései egy kb. 2 km-es körtúrával jól bejárhatóak. A bejárattól gyalogosan, vagy hajóval juthatunk el a legnagyobb és legismertebb Skradinski Buk vízeséshez ahol a kijelölt helyeken fürödni is lehet, ezért feltétlenül vigyünk magunkkal törölközőt és fürdőruhát is!

(2021-től  nem engedélyezik a vízesésnél való fürdőzést)

 

A hajók felfelé minden egész órakor, visszafele félkor indulnak, használatukat a belépő ára tartalmazza. A felsőbb szakaszok újabb hajókkal látogathatóak. Túracipőre nincs itt szükség, de a nedves lépcsők miatt mélyebb talp profilú lábbelit javaslunk még a legmelegebb napokon is.

 

Némi harapni és innivaló szintén ajánlott. Semmiképpen ne hagyjuk otthon a fényképezőt vagy legalább egy okos telefont, hiszen elképesztő szépségű tájakon vezet át utunk. A fotó témák száma végtelenül nagy: van itt működő vízi malom, népművészeti bolt és néprajzi kiállítás is. Különlegesség a kis szigetre épült, hajóval felkereshető 15. századi Visovaci kolostor.

 

 

Mennyi időre van szükségünk a Park meglátogatásához?

 

Minimum 3-4 órát szánjunk rá, de akár egy egész napot is el lehet itt tölteni. Az ösvény jól kitáblázott, nem lehet eltéveszteni az utat. A bejáratoknál és több helyen is nagyobb térképek segítik a tájékozódást.

 

 

Két jó tipp:

 

- Ezt a kirándulást érdemes összekötni egy félnapos kirándulással a középkori látnivalók sorát felvonultató Šibenik városába.

- Kutyát pórázon és szájkosárral beengednek

 

Milyen szállásokat ajánlunk?

A Krka Nemzeti Park 20-30 km-es körzetében sok a hotel, az apartman, és a vendégház változatos árakon. Mindenképpen javasolt a szállásfoglalást előre lerendezni, hiszen sokan látogatnak ide az év legnagyobb részében. Tippünk:


 Utazási Tipp  
    Utazás Sibenikbe

A Krka Nemzeti Park nyitva tartása , belépő jegyek árai - /Az ár tájékoztató jellegű/:

A belépő árak szezononként változnak. Főszezonban (július-augusztus) az felnőtt belépő ára 180 kuna, a tanulóké pedig 110 Kuna, 7. évig ingyenes a belépés. Ugyanez tavasszal és ősszel 110 és 80 kunába kerül. Novembertől márciusig 55 és 30 kuna az ár. A Krka Nemzeti Park nyáron minden nap 8 és 20 óra között látogatható.