Hirdetés

Ha valaki Krétán jár vétek lenne kihagyni Rethymno városát, mely Nyugat-Kréta egyik leghangulatosabb és számos történelmi látnivalóval rendelkező nagyvárosa.

rethymno1


Rethymno már a Minószi kultúra idején fejlett, virágzó város volt. Az ókorban számos arany és ezüstbányával büszkélkedhetett, melyek kibányászása után a város hanyatlani kezdett. Újabb virágkorát a velenceiek idejében élte, mivel a kereskedelmi útvonaluk itt futott, így gyakorlatilag újjáépítették a várost. Az építkezések folyamán nagy hangsúlyt fektettek a városvédelemre is, így egy erőd is helyet kapott. Sajnos az Oszmánok, mint sok más várost, ezt is lerombolták, de a helyiek és a velenceiek újra felépítették az 1500-as években. Az 1600-as évek végére újra elfoglalták a törökök és majd 300 éven keresztül nem is mentek el. Ezen idő alatt számos mecsetet építettek, valamint a Fortezza erődöt átalakították.


rethymno2


A több évszázados törökök elleni harc egyik meghatározó esete Rethymnotól néhány kilóméterre történt az Árkádi-kolostornál. Vélhetőleg a bizánci időkben alapították, külső falainak erődítmény jellege nem véletlen, hiszen egyfajta menedékhelynek szánták.


rethymno3


Az 1866-os események fordulópontot hoztak Kréta lakói és egyben a kolostor életében is. Tavasszal több helyi vezetőt és pátriárkát is bebörtönöztek, mert kiálltak a lakosság jogaiért. Ebből az okból kifolyólag forradalmi bizottságokat alakítottak, melynek az Árkádi kolostor vezetője került az élére, Gavril apát. Ennek hatására már a nyár folyamán török katonák be is törtek a kolostorba, illetve a környéken hatalmas pusztítást hagytak maguk után.


rethymno4


   Ezt követően a megfélemlített környékbeli lakosság a kolostor falai között keresett menedéket, mintegy 964 ember, akiknek a nagyrésze nő és gyermek volt, csak 200-an voltak felfegyverezve közülük. November 8.-ra a kapuk alá érkezett a 15.000 fős török sereg. Másnapra a védők kifogytak a lőszerekből, ekkor a nők és a gyerekek elbújtak a puskaporos raktárban, amit erősen ostromolt a török had. A bent levők megvárták, amíg az ellenséges haderő a raktár köré gyűlt, és akkor magukat feláldozva felrobbantották azt. Több, mint ezer török katona lelte halálát a robbanásban és még több ezer sérült meg.


rethymno5


Csodával határos módon, több mint száz ember megmenekült a raktárból. Sajnos őket elfogták, Rethymnoba vitték, megkövezték és bezárták őket.

Ez a tragédia futótűzként terjedt el az egész világon, így számos országból érkeztek, hogy segítséget nyújtsanak a sziget lakosainak a török elnyomás ellen.

A kolostor látogatható a nagyközönség számára is, így aki Rethymno környékén jár, mindenképpen térjen be egy rövid sétára.


  Booking.com

 


Szerző&fotók: Hajdu-Felső Bernadett 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.Érdekes cikkek hasonló témában