Hirdetés

A legmagyarabb folyónak tartott  Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója. Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. A Keleti-Kárpátokban indul 962 kilométeres kalandos útjára, végül a Vajdaság közepén, Titelnél ömlik a Dunába.

 1.   A Tisza folyó vize tulajdonképpen két egymástól légvonalban 53 km-re található ma Ukrajna területén található forrásból ered;  egyikük a Fekete-Tisza, a másik pedig Fehér-Tisza . A földrajzi szabályok alapján a Tisza forrásának hivatalosan  Fekete-Tisza forrását tekintik, ahonnét  a folyó hosszúságát is mérik.


A Fekete Tisza forrása panoramio

 A Fekete Tisza forrása


2.  A Tisza összes vízgyűjtő területe körülbelül  157 000 km2-t ölel fel,  vizét összesen öt ország területéről gyűjti össze.  A folyó vízének állása gyakran változik.Szegednél mértek már  820 m3/s, és  3820 m3/s vízhozamot is -t is ami 4,6 szoros különbséget jelent.


tisza térképex

3. A Tisza eredeti hosszúsága  1419 km volt, ami végül többszöri sikertelen kísérlet után végül egy gróf Széchenyi István által szervezett szabályozás után 1846-tól egy szabályozás keretében 962 km-re rövidítettek le. A szabályozás eredményeként a született még 136 km új, épített meder, valamint 589 km hosszban leválasztott  holtág.
Tisza szolnoknál

 A Tisza Szolnoknál


4.  A Tisza folyó 962 km-es útján  több kisebb patak és nagyobb oldalfolyó vizét gyűjti össze. Származási ország szerint összeírtuk a Tisza  legfontosabb mellékfolyóinak listáját.  Ezek pedig a következő folyók: 

Románia: Visó, Iza   Ukrajna: Tarac, Talabor, Nagy-ág, Borzsa, Latorca, Ung  Magyarország: Túr, Szamos, Kraszna, Lónyai-főcsatorna, Keleti-főcsatorna, Bodrog, Sajó, Zagyva, Körösök, Maros  Szerbia: Béga 


Tisza és a maros összafolyásax

A Tisza és a Maros összefolyása


5.  A Tisza folyását három szakaszra osztják. Ezek pedig a következők: A hegyvidéki jellegű Felső-Tisza a Szamos torkolatáig tart. A Közép-Tisza szakasz határait a Szamos, ill. a Maros torkolata adja, s a Maros beömlésétől a Dunáig terjed az Alsó-Tisza.
tisza tokajnál

A Tisza Tokajnál


6. A Tiszát szokták a legmagyarabb folyónak is nevezni. Ennek oka, hogy a Tiranoni diktátum előtt a folyó a forrásástól egészen a Duna trokolatáig magyar földön haladt. 

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ TOVÁBB:

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.