Hirdetés

   A Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Sokorói-dombság szívében lévő  Pannonhalma az egyik legfontosabb UNESCO vedelem alatt álló nemzeti emléhelyünk. Egy remek utazási célpont  a Dunántúl szivében, amit  érdekes látnivalóiért  nagyon sokan felkeresnek.

  A 82-es úton Győr és Veszprém között megközelítő   Pannonhalmát festői környezetben, dombos vidéken  lehet megtalálni. Legfontosabb látnivalója  a Szent Márton-hegyen épült apátság, mely büszkén magasodik a kb. 4 ezer lakosú település fölé. Az UNESCO védelem alatt álló Bencés Főapátság mellett is sok a látnivaló és a programlehetőség Pannonhalmán, így  bátran ajánlható program minden korosztály számára.

A  Pannonhalmi Bencés Főapátság

  Pannonhalma főapátsága 1996 óta  része az UNESCO Világörökségi programjának, mivel már  a 10. századtól  a magyar történelem és egyháztörténet fontos helyszíne volt. Az első írásos feljegyzés  szerint Géza fejedelem már 996-ban szerzeteseket hívott be Pannónia Szent Hegyére. Az Apátság jelenleg is  látogatható részei: a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár. Ezen kívül szintén ingyenesen lehet megnézni az Arborétumát és a Gyógynövénykertjét is. Az Apátsági Pincészet látogatása viszont csak előzetes jelentkezés mellett lehetséges. 


apátság pannonhalma


   Az egész évben látogatható  gyógynövénykertet és arborétumot a  legtöbben a  levendulakert  miatt látogatják . A közel 200 éves szép környezetű kertben több száz különleges fa és cserje között lehet sétálni  a gazdag madárvilág csicsergése mellett. A kis üzletben kézműves  termékek is lehet vásárolni, legyen szó akár  kozmetikumokról, akár  gasztronómiai készítményekről. 


pannonhalma 1

A Lombkorona-tanösvény 

    Az apátság mellett a dombtetőn továbbsétálva lehet megtalálni az ingyenesen bejárható lombkorona tanösvényt, aminek a formája a hal keresztény szimbólumára hasonlít.  Séta közben gyönyörködhetnek a látogatók a mesekönyvbe illő szépségű köpanorámában. Kis tájékoztatótáblák informálják a látogatókat a környék nevezetes pontjairól. Az akadálymentes  tanösvény után érdemes megnézni a szomszédos Boldog Mór-kilátót is. 


pannonhalma lombkorona ösvény


 

Hefter Galéria és Stúdió 

  A HEFTER üveggaléria a Bencés Főapátság közvetlen közelében található.  A 2007-ben átadott pirostetős modern épület külső és belső kiállítótereiben állandó és időszakos kiállítások mutatják be a legjobb magyar és külföldi művészek üvegszobrait  üvegfestészetét és a társművészetekhez kapcsolódó alkotásaikat. Bizonyos iparművészeti alkotásokat, ritkaságokat, egyedi ékszereket akár meg is lehet vásárolni.

Apátsági Pincészet 

  Pannonhalma a Bencés Főapátsága mellett a  régi hagyományokra visszatekintő a borkészítéséről is híres. Azapátság borpincéjében szervezett pincelátogatáson ismerhetik meg a látogatók a fortélyokat, egy kóstolóterasz is működik ott, kilátással a csodás levendulaültetvényekre. A borok az apátság 52 hektárnyi szőlőterületének terméséből készülnek. A sörkedvelők pedig megkóstolhatják  az apátságban található sörfőzde termékeit is.


Kedvezményeket is biztosító száláshelyek a környéken:

Booking.com

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.