Hirdetés

A cikkből kiderül, melyek Gmunden kihagyhatatlan látnivalói, milyen magas a Traunstein és hogy ki volt az Orth-kastély titokzatos lakója, Johann Orth?


  Meseszerűen hangzik, nemde? A Salzkammerguti-tóvidék északi kapujaként szolgáló vadregényes táj már önmagában is megkapó: égbetörő, meredeken emelkedő, a helyi néphit szerint egykor óriások lakta hegyormok, hattyú járta kristálytiszta tengerszemek és zöldellő fenyvesek alkotják a panoráma legfőbb elemeit, ameddig csak a szem ellát. 

ausztria_gmunden_traunstein
  A Felső-Ausztriában, a 191 méter mélységű Traunsee tó partján fekvő, az 5. század óta lakott bájos település már a 19. század folyamán népszerű üdülőhellyé vált tiszta hegyi levegője, festői fekvése és a környéken fakadó gyógyforrások által, előtte viszont hosszú évszázadokon keresztül a sókereskedelem jelentette Gmunden elsődleges megélhetési forrását.

  A meredek lejtőkkel és 1691 méteres magassággal büszkélkedő, túrázásra és hegymászásra is egyaránt ideális Traunstein és a 934 méteres, Pazar panorámát nyújtó Grünenberg a környék legmagasabb és legmeghatározóbb hegycsúcsai, utóbbira akár libegővel is fel lehet kapaszkodni. A városkán keresztül folyó Traun 153 km hosszan csordogál, amíg bele nem torkollik a Dunába.
Gmunden leghíresebb és talán legtöbbet fényképezett látnivalója a romantikus hangulatú, hófehérre meszelt falakkal és hagymakupolával bíró, ötemeletes, reneszánsz stílusú Orth-kastély, amely a Traunsee egyik apró szigetén fekszik, és amelynek hírnevét „A kastélyszálló” című osztrák sorozat is tovább öregbítette. A kastély legrégibb részeit a 10. század elején építhették és hosszú történelme során nemcsak lakóhelyként, hanem kolostorként és várbörtönként is működött, ma pedig múzeum, étterem és egy várkápolna található benne. A szárazfölddel egy 123 méter hosszú, hangulatos, nyaranta muskátlikkal díszített fahíd köti össze.
gmunden1

  Számos gazdája közül a kastély legismertebb tulajdonosa Johann Orth volt, aki János Szalvátor (Johann Salvator) Habsburg főhercegként látta meg a napvilágot, később viszont beleszeretett Milli Stubelbe, egy egyszerű bécsi balett-táncosnőbe, akit feleségül is vett. Az uralkodócsalád nem nézte jó szemmel a morganatikus házasságot, így emiatt, valamint közeli jó barátja és rokona, Rudolf koronaherceg halála miatt János Szalvátor lemondott nevéről és főhercegi rangjáról, majd Johann Orth néven élte tovább életét, amelyet azonban cseppet sem mondhatnánk unalmasnak: az egykori főherceg felcsapott hajóskapitánynak és Millivel bejárták a világot, de egyik útjukon feltehetőleg utolérte őket a végzet, mert a hajójuknak 1890-ben Argentína partjainál nyoma veszett. Hogy mi történhetett velük pontosan, senki sem tudja.


 

Salzkammergut szállásai olcsótól a luxusig online foglalással:

Booking.com


 
A terület bővelkedik a további kastélyokban is, a Villa Toscana-kastélyt például Mária Antónia főhercegnő építtette a 19. század második felében, a meseszép, soktornyos Cumberland-kastély a valaha a Welf-család birtokában állt, míg a Weyer-kastélyban napjainkban meisseni porcelán-remekműveket tekinthetünk meg. Ez utóbbi nem is annyira meglepő, tekintve, hogy Gmunden egy saját zöld-fehér kerámiafajtával is rendelkezik, ebből a kerámiafajtából készült például a Salzträgerbrunnen kerámia szökőkút is.

  Gmunden felfedezését érdemes a piactéren kezdenünk, ahol nemcsak 16-19. századi polgárházak sorakoznak, de itt található a régi városháza is. A városban több templom is van, a legfontosabbak ezek közül a Háromkirályok-plébániatemplom és a Kapucinusok temploma, utóbbi 17. századi alkotás, de errefelé található a Kammerhof, a sókereskedelmet irányító felügyelő néhai palotája is, amelynek falai között a Várostörténeti Múzeum és egy Brahms-múzeum is helyet kapott. Figyelemre méltóak még a városka egymás mellett sorakozó szebbnél-szebb főúri villái is. Ha több időt szeretnénk a távolabbi látnivalókra fordítani, érdemes igénybe vennünk a városi villamoshálózatot is.
gmunden2
    A legismertebb gmundeni rendezvények a Salzkammerguti Ünnepi Hetek (július-augusztusban kerül megrendezésre), az Úrnapi Körmenet és a kirakodó vásárral tarkított Gmundeni Kerámiahetek, illetve a Virágkorzó, ami általában tavasszal kerül megrendezésre és leginkább a mi Virágkarneválunkhoz hasonlítható. Ha éppen ezekben az időszakokban Gmundenben tartózkodunk, ne hagyjuk ki ezeket a helyi rendezvényeket sem!

Nyitvatartási idő: H-V: 09.00 – 17.00 között
Belépő: 3,00 €, 15 éven alul ingyenes, kombinált jegy a Kammerhof múzeummal: 5,00 €
További információk: http://www.schlossorth.com/


 


Szerző :  Méhes Judit        Fotók: pixabay


 

 

 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.