Hirdetés

 

Románia területén számtalan természeti szépség, sok szép város és történelmi épület található,  melyekből a legtöbben az Erdélyben találhatókat keresik fel.

,Románia területén számtalan természeti szépség, sok szép város és történelmi épület található, melyekből a legtöbben az Erdélyben találhatókat szokták felkeresni. Következő fotós baranglásunk során bemutatjuk ezt a változatos országot gyönyörű helyeket járunk be a képek segítségével; Szép és izgalmas helyeket válogattunk össze Önökneka Duna-deltától Erdélyig. Íme 10 látványos romániai látnivaló, amit érdemes lenne felkeresni;


Nagyvárad (Oradea)
A magyar határhoz közeli Nagyváradot különös kettősség jellemzi:  Amellett, hogy rohamléptekkel fejlődik, még mindig érződik rajta a száz-kétszáz évvel ezelőtti világ hangulata. Tele van eldugott kincsekkel és nagyszerű történelmi látnivalókkal. Bármerre is menne az utazó a városban, mindenfelé bámulatos épületekbe botlik, melyeket nagy gonddal újítanak fel, megőrizve a régi idők jellegzetességét. Sétálhatunk egyet a Kőrös partján, meglátogathatjuk Ady Endre egykori törzshelyét az Emke kávéházat, menjünk végig a sétálóutcán, ahol számtalan gyönyörű polgári épület található, vagy felkereshetjük a felújított középkori várat, ahol különféle programokon is részt lehet venni.   


Nagyvárad1

 

 

Nagyszeben (Sibiu)
Az erdélyi szászok korábbi központja ma is hangulatos terekkel és lenyűgözően szép épületekkel büszkélkedhet. A reneszánsz, barokk és gótikus épületek egyvelege, a régi múzeumok, éttermek és teraszok bámulatos harmóniát alkotnak. A kultúra és történelem iránt érdeklődők keressék fel a Brukenthal Művészeti Múzeumot, valamint az ASTRA szabadtéri múzeumot, ahol 300 történelmi faház, templom és műhely található. Nagyszebennek három színháza és egy filharmonikus zenekara is van. Sok szép park, galériák és templomok színesítik a város képét.  


NagyszebenWM1

Foto:  WikimediaSegesvár (Sighisoara)
Tegyünk egy sétát a színes házak körül. Románia egyik legromantikusabb településének tartják Segesvárt, amelynek macskaköves utcáin sétálni olyan, mintha visszautaznánk az időben. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, 14. században épült óratornya a város egyik jelképe. Aki nem ijedt meg egy kis testmozgástól, sétáljon fel a Várhegyre a 178 fokból álló diáklépcsőn és gyönyörködjön a színes házakban, vagy keresse meg Petőfi Sándor emlékszobrát,  amelyek Segesvár legfőbb báját adják.  
Segesvár1

Transzfogarasi-út (Transfagarasean)
Egy végtelennek tűnő út visz a hegyek között, látványos hajtűkanyarokkal tarkítva. A Transzfogarasi út, vagyis a 7C jelzésű országút (Drumul Național 7C), amely a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. A 90 km hosszú út 2042 méter magasságig vezet fel, összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Az időjárástól függően június és október között tart nyitva, érdemes tehát nyáron felkeresni és megörökíteni több pontról is a nem mindennapi látványt.


 Utazási Tipp  
    Változatos utazások Erdélybe

   
pexels Transzfogaras1Foto: pxhere.com/

 

Duna-delta (Delta Dunarii)
A Duna-delta Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött folyódeltája, amely tökéletes helyszín lehet természeti fotók készítéséhez vagy a horgászoknak. Az UNESCO Világörökségét képező delta 5165 km², területén 23 különböző ökoszisztéma található, amik számtalan növénynek és vadon élő állatnak adnak otthont (nyáron több mint 300 madárfaj él itt). A környék nyugalma kézzel fogadható, harmóniája magával ragad, főleg naplemente idején nyújt csodálatos látványt, amikor festői látvány tárul elénk a folyó felett.  


Duna delta1

 

Brassó (Brasov)
Brassó egykor az erdélyi szászok legjelentősebb városa volt. A hegyek által körülvett, különlegesen szép fekvésű város Erdély délkeleti felében, a Barcasági-medencében fekszik, a Cenk hegyénak lábánál, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra. Gótikus tornyok, középkori kapuk, szovjet típusú épületblokkok és egy hatalmas Hollywood stílusú felirat a 960 méter magas Tampa-hegy oldalában, ahova drótkötélpályás felvonóval is fel lehet jutni. A Déli- és a Keleti Kárpátok találkozásánál fekvő Brassó (Brasov) Erdély egyik legszebb fekvésű városa, Bukarest után az ország második legnagyobb települése, mely tele van régi legendákkal. A település nevét 1252-ben említi először IV. Béla egyik adománylevele. Az utóbbi időben egyre nő a város idegenforgalma.


Brassó Utazási Élmények1Fotó: Utazási Élmények Varjuné Bai Márta

Szinaja (Sinaia)
Szinaja egy romániai klimatikus üdülőhely  a Bucegi-hegység keleti lábánál. Ploiestitől 60 km-re északra, Brassótól 50 km-re délre fekszik, a Prahova folyó völgyében, 767-820 m tengerszint feletti magasságban. Szinaja tetszetős kis hegyi város, síparadicsom, nem véletlenül nevezik a Kárpátok gyöngyszemének.  Szinaja városban található I. Károly román király nyári rezidenciája, a Peles-kastély. Románia egyik legfontosabb történelmi jellegű műemléke. A kastély minden helyisége nyitva áll a látogatók előtt, kivéve egy padlásteret, a háromból, ahol a ki nem állított műtárgyakat tárolják. 


Sinaia Utazási Élmények2

 

Parajdi sóbánya (Praid)
Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék. A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt. A sóbánya látogatása rendkívül népszerű program. A gigantikus föld alatti világ a nyaranta több ezer látogatót vonz, akik külön busszal indulhatnak el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton keresztül. Odalent nemcsak a só gyógyító erejét kihasználók, de a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat. A 90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozási lehetőségek  gazdag tárházát biztosítja. Világítással és szellőztető rendszerrel ellátott tárnákban alakítottak ki kalandparkot, játszóteret, szobrász és festőtáborok működnek, sőt ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában. 2009-től már étterem is működik a bányában, a helyi specialitások megkóstolása mellett a borok szerelmesei a táj különböző borfajtáival ismerkedhetnek meg.    


Parajdi sóbánya1Fotó: Utazási Élmények

 

Gyilkos-tó és Békás-szoros (Lacul Rosu, Cheile Bicazului)
A Gyilkos-tó és a - Békás patak által vájt - Békás-szoros a Keleti-Kárpátokban található, a Hagymás-hegységben. A Gyilkos-tó Erdély legfestőibb és vadregényesebb tava. A tó sajátosságát és varázsát a keletkezésekor elárasztott fenyőerdőből visszamaradt, fenyőcsonkokkal teletűzdelt, zöldes árnyalatú vízfelület adja, az északon magasló Kis-Cohárd 1344,5 m magas sziklatömbjével. Az impozáns sziklamagaslatokkal, sziklafalakkal szegélyezett Békás-szorost évmilliók során a Békás patak alakította ki, amely az erózió által egyre mélyebbre vájta magát a jura és krétakori kőzetekbe. A Békás-szoroson végighaladva káprázatos élményben lehet részünk, amint a folyó mentén, lejjebb és lejjebb haladva szűkülő szoros eléri a "Pokol kapuja" és a "Pokol tornáca" nevű helyeket. A lélegzetelállítóan fölénk magasodó 200-300 m magas függőleges sziklafalak Európában is természeti ritkaságának számítanak. A kialakított turista és mászó útvonalaknak köszönhetően ez a hely a turisták és hegymászók egyi paradicsoma.  


Gyilkos tó1

 


 Utazási Tipp  
    Változatos utazások Erdélybe

Kazán szoros (Cazanele Dunarii)
Orsovától az Al-Dunán hajózva a Kazán szoroson át számos magyar vonatkozású látnivalóval is találkozhatunk (pl. Széchenyi-tábla). A Kis-Kazán szoros közelében a Mraconia pataktorkolatában áthaladó híd felett látható egy sziklafalba vésett királyi arcmás, Decebál dák király faragott arcképével. Lászlóvára közelében a Széchenyi-út mentén található az 1890-ben falba vésett Baross emléktábla, amely a Duna szabályozásának állít örök emléket. Al-Dunai végvárrendszer része volt,  a Duna partján magasodik. A Zsigmond király által a 15. század elején épített vár a török kézen lévő, a Duna szemközti partján fekvő Galambóc várának elfoglalása céljából készült, és a 16. század során a törökök rombolták le. 
Vaskapu Utazási Élmények2Fotó: Utazási Élmények Cobranco Zoltán
 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.