Hirdetés

  A Börzsöny-hegységben rengeteg érdekes  és látványos kirándulóhely van, ahová érdemes elkirándulni mindenkinek, aki szereti a természetet. Cikkünkben bemutatunk  három érdekes  helyet, amiket kár lenne kihagyni a kirándulási terveinkből.

  Az Északi-középhegység legnyugatibb tagját a Börzsöny-hegységet északi és nyugati oldalán az Ipoly folyó, délen a Duna, keletről pedig a Nógrádi-medence és a Cserhát-hegység  határolják. Népszerű kirándulóhelyek sorát lehet felkeresni, ahová minden évszakban sok szép kirándulást lehet  szervezni.a természetet szerelmeseinek. A Börzsöny legmagasabb pontja a 938 méteres Csóványos, ahonnét Magyarország  talán legszebb hegyi panorámáját lehet megcsodálni.. Akár a szlovákiai Magas-Tátra hófödte csúcsaiig is el lehet látni, ha elég jók a látási viszonyok.


királyrét várhegy kilátó

 


1. Királyrét

    A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelye, a Szokolyától északra található, kiválóan megközelíthető Királyrét, mely négy patak összefolyásánál található. A 254 méteres tengerszint feletti kirándulóhelyet a Kismarosról kzlekedő kisvasúttal, autóval és busszal is egyszerű dolog megközelíteni. A Királyrét központjában több büfé, étterem és szálláshely is található, vannak piknikezésre ideális tisztások és egy erdei játszótér is. 


királyréti tó


Pár száz méteres körzetben található két kis tavacska, a Várhegy kilátó és van egy 2,9 kilométeres tanösvény is  ami akár kisebb gyerekekkel is könnyen  bejárható.  Ez a tanösvény  Királyrét központjából indul és oda is tér vissza, mindkét irányba lehet rajta haladni, de érdemes a balra vezető kocsiúton, az aszfaltra festett bakancsnyomok mentén a Látogatóközpont irányában elindulni. 2014 óta várja a látogatókat a Királyréti Erdei Iskola átépítésével létrejött Látogatóközpont. Az épületben egy információs pont, „zöld” bolt és  rendkívül informatív és a „Börzsöny lakói” című kiállítás érdekességeit lehet megnézni. Szintén Királyrétről indulnak a Magas-Börzsönybe vezető vadregényes túraútvonalak  a Csóványos felé és  a Szén-Patak-völgyében.Királyréti vasút


2. Királyrét-Kismaros kisvasút

   Akár önálló programként is jó ötlet utazni egyet a Duna-parti Kismarostól induló kisvasúttal, ami 11,5 km hosszan egészen a Királyrétig szállítja el a kirándulókat. A vonat menetideje kb. 30 perc, ezalatt vadregényes erdős vidékeken és Szokolya falun is áthalad. Népszerű program a kisvasúttal utazni, amit sokan szeretnek. Ez a vonal  Magyarország 3. legforgalmasabb kisvasútja, amit csupán a Lillafüredi valamint a Szilvásváradi  kisvasutak előznek  meg. Ez a program jó ötlet a vonatozást kedvelőknek, mert a Budapest-Szob vasúttal is el lehet jutni Kismarosra, ahol át lehet szállni a kisvasútra. 


drégely 4


 3. Drégely vára

  A Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, 444 méter magas vulkanikus sziklacsúcson magasodik Drégely vára, amit nem egyszerű dolog megközelíteni. Az autóval érkezők a Drégelyvár Szabadidőpark elágazásnál található  parkolóban tudnak parkolni, ahonnét kb. egy órás,  meredek emelkedőkkel  is tarkított  gyalogtúrával érhetik el a várat. Nagyon megéri a fáradtság, mivel az erdőkkel körülvett vár gyönyörű kilátása bőven kárpótol minden nehézségért. Érdemes megfelelő cipőben és ruházattal készülni erre a programra. Maga a várrom  Ali budai pasa 1552. július 6-i támadásáról lett híres, amikor  10 000-12 000 főnyi sereg nézett szembe Szondi György mindössze 146 katonájával, akik megpróbáltak ellenállni a hatalmas túlerőnek. Harcukat  Arany János költőnk  Szondi két apródja című versében írta le. Drégelypalánkról a piros kereszt, Nagyorosziból pedig a piros sáv jelzést követve lehet eljutni  a híres vár romjaihoz.


drégely 2


 Utazási Tipp  
    Szálláshely akciók, online foglalás akár SZÉP kártyával is!


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.