Hirdetés

  Krakkó városa a legnépszerűbb úti cél az utazók körében, mert  szépen ötvözi a múltat ​​és a jelent.  Aki Lengyelországon keresztül  utazik, mindenképpen fel kell vennie Krakkót a kötelező látnivalók listájára. Összeállítottuk a legfontosabb látnivalók listáját, amit akár egy hétvégi látogatás során is fel lehet keresni.

   Krakkó  Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja,  amit évente több mint tízmillió turista keres fel és  ahonnét felejthetetlen élményeket visz magával. Krakkót a hetedik században alapították és hosszú ideig  Lengyelország    fővárosa volt.   Európa egyik legszebb városai közé tartozik a sok szép műemléki védelem alatt álló épületével, emiatt egyáltalán  nem meglepő, hogy Krakkó óvárosa jó ideje az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll . 


Krakkó Főtér

Mit érdemes megnézni Krakkóban, ha csak két nappunk van rá?

Krakkó egész évben tartalmas programokkal várja a látogatókat, íme a legfontosabb látnivalók, amiket érdemes felkeresni;

1. A Wawel 

 A Wawel Lengyelország egyik legnagyobb vára ahol szinte az európai építészet minden fontos korszakát megtaláljuk, ideértve a románkort, a reneszánszt és a barokk stílust is. A XIV. század elején épült Wawel több szép történelmi épületből áll, amelyek egy  olasz stílusú főudvar körül helyezkednek el.  Nem meglepő, hogy a Wawel -kastély az UNESCO Világörökség része . A kastély évszázadokon át volt a lengyel királyok otthona, falai között ma egy történelmi múzeum működik ahol olasz reneszánsz festményeket, gobelineket és lovagi páncélokat lehet megtekinteni, ezenkívül ott található Európa legnagyobb oszmán sátor gyűjteménye is.


Krakkó vár

2. Wawel székesegyház
A Wawel másik fő attrakciója a gótikus katedrális, ami  a lengyel uralkodók koronázási ceremóniáinak a helyszíne volt. A csodálatos  katedrálist nem kímélték az évszázadok, többször is elpusztult. A jelenlegi székesegyház már a harmadik épület ezen az helyen. Az elsőt  még a 11. században építették és pusztították el; a másodikat, a 12. században amit egy tűzvész pusztított el 1305-ben.  A jelenleg ismert  katedrális építése a 14. században kezdődött és több évszázadra volt szükség a mai állapot kialakulásához. 


Krakkó templom


3. Rynel Glowny  a piactér
Krakkó Főtere a világ legnagyobb középkori piactere, amit nem lehet kihagyni egyetlen krakkói programból sem. A téren mindíg pezseg az élet,  sokan  vásárolnak, esznek-isznak vagy éppen keresztezik jártukban-keltükben. A teret gyönyörű pasztell sárga és őszibarack színű épületek övezik, valamint a 13. századi gótikus városháza a város jelképének számíró tornyával.  A piactér fő látványossága a 13-15. századig épült  Mária templom, melynek asszimmetrikus tornyai meghatározzák a városképet. A templomot csak belépővel lehet látogatni, belső díszítését  lenyűgöző pompa és gazdagság jellemzi. Nagyon szépek az  ólomüveg ablakai és a  kék csillagos mennyezete.  A régi posztócsarnok üzleteiben szép   ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A teret övező házakbanszép éttermek és bárok találhatók, amelyek közül sok nagy terasszal is rendelkezik. 

Krakkó posztóház


4. Városháza tornya
A városháza enyhén dőlő tornya egy gyönyörűen megtervezett épímény. A krakkói városháza  egyetlen megmaradt része. A  városházán találunk  egy történelmi múzeumot, ami  hagyományos lengyel ruhákat és a város  történetét  mutatja be. Érdemes megnézni a piacteret a torony számos ablakának egyikén.

5. A régi zsinagóga


Lengyelország legrégebbi zsinagógáját is Krakkóban találjuk  A zsinagóga már nem működik, hanem egy  történelmi múzeum működik a felai között, ami bemutatja a város zsidóságának emlékeit. Mivel ez a zsinagóga  nagy jelentőséggel bírt a kelet -európai zsidók számára, 1939 és 1945 között a német megszállás idején tönkretették. A háború befejezése után a zsinagóga tsokáig üresen állt. , majd az 1950 -es évek végén restaurálták, és történelmi múzeumot alakítottak ki benne, hogy megőrizzék a Krakkóban élő zsidó nép történetét és kultúráját. 


Krakkó makett


6. A Schindler listája  című film forgatási helyszíne
Mindenkinek érdemes felkeresni  a Schindler listája című film forgatásához használt kis udvart, ahol   Stephen Spielberg és stábja forgatta az Oscar díjas filmjét. Az 1993-as filmforgatás során a rendezőnek egy hitelesen kinéző zsidó negyedre volt szüksége a krakkói podgorzei zsidó gettóban zajló jelenetek bemutatásához. Spielberg végül Krakkó Kazimierz nevű kerületét választotta, mivel az a városrész az 1940 -es évek óta alig változott. A mostani Podgorze környékén már modern épületek is találhatóak, így nem tudta felhasználni  a filmforgatás során.

7. Jagelló Egyetem 
A Krakkói Jagelló Egyetemet  1364-ben alapították, így a világ  legrégebbi egyetemei közé tartozik. Napjainkban is Lengyelország legjobb felsőoktatási intézményei közé sorolnak, minden évben nagyon  sok diák szeretné, hogy ennek az intézménybk a falai között folytathassa a tanulmányait. A Jagelló Egyetem 15 karán  körülbelül 50 ezer diák tanul és körülbelül száz épületet tartozik hozzá Krakkóban. A legrégebbiek közülük a Collegium Maius ahol ma az egyetemi múzeum működik, a Collegium Novum a rektor és a dékánok székhelye valamint  a Collegium Nowodworski.


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.