Hirdetés

   Nógrád megye legészakibb településén, az Ipoly  közelében fedezték fel Magyarország egyik legjelentősebb földtani szenzációját,  amit minden érdeklődő megtekinthet az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen tett látogatása során. 

    Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, melyet az Ipoly folyó bal partján lehet megtalálni. Az 516 lakosú kis falu határában kezdődik el az Ipoly-völgy magyarországi szakasza, ami ott keresztezi a szlovák-magyar szárazföldi országhatárt. A Budapesttől 140 km-re, és a megyeszékhelytől, Salgótarjántól 26 km-re található magyar falu keleti oldalán lévő mintegy 500 hektáros  terület  egy  olyan különleges múzeumnak ad otthont, ahol  megelevenedik szemünk előtt a 20 millió évvel ezelőtti ősvilág! 


 ipolytarnóc térkép


  Egy lombkoronasétányt, tanösvényeket és egy korszerű interaktív kiállítást is meg lehet tekinteni a lelőhelyen,  ahol  az alsó miocén korból származó, 23–17 millió éves, világhírű kövületeket tartalmazó földtani képződményeket mutatják be .(cápafogas tengerparti föveny, megkövesedett ősfák, vulkáni tufában fennmaradó levéllenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomainak lenyomata a homokkőben...) 


 

ipolytarnóc2
   A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő természetvédelmi, illetve Európa Diplomával rendelkező csodaszép erdős terület egyben a Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapuja is.  Különlegességét egy ősi vulkánkitörésnek lehet köszönni, ami ugyan elpusztította a  környezetét, de az  akkori élővilágot betemetve konzerválta is a vulkáni hamu, melynek különféle leleteit a XIX. század elején kezdték el felfedezni. 


Ipolytarnóc


   A világviszonylatban is különlegesnek számító múzeum a Miocén Park területén  felbecsülhetetlen értéket mutat be a látogatóinak. Eredeti helyzetükben láthatjuk az egykori élőlényeket egy 4D-s vetített időutazás keretében. Kitűnő kirándulóprogramot jelent  felkeresni a  Miocén erdőt, a lombkorona sétányt, a bükkábrányi lignitbányából kimentett hétmillió éves fák konzerváló védőépületét, és az érdekes tanösvényeket. 
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egész évben látogatható.

 Praktikus információk:

    A geológiai tanösvény kapujától vezetett túrák 9.30-15.30 órák között minden óra 30 perckor indulnak.

    Az Ősfenyő Belépő bejárata mellett álló bükkábrányi fák ingyenesen is megtekinthetőek.

   A mozgószékes, négydimenziós moziban látható film 10 perces, a vetítőteremben 20 mozgó és 5 stabil szék van, ki- és beszállással 15       percenként kerülhet sor újabb vetítésre. ( Kellő érdeklődés esetén folyamatosan.) A súlyos szív- és gerincbántalmakban szenvedők, 120 kg feletti   testtömeggel rendelkezők, valamint áldott állapotban levők sem maradnak ki a páratlan élményből, ők a fix székekből nézhetik a szenzációs   katasztrófa filmet.

TIPP: Az Ipolytarnóci látogatást érdemes összekötni a közeli Somoskőújfalu felkeresésével is, ahol a magyar oldalon  Salgó várát, míg a szlovák oldalon Somoskő várát és szép bazalkő képződményeket is meg lehet csodálni.


 


 Utazási Tipp  
    kényelmes szállások online foglalással garantáltan jó áron


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.