Hirdetés

  Combos túrák, rusztikus hütték, lélegzetelállító panoráma! Alsó-Ausztria csodálatos hegy- és dombvidékei tökéletes helyszínek egy felejthetetlen csúcshódításhoz, ahol néhány napra kikapcsolódhatunk és megfeledkezhetünk a hétköznapok rohanásáról.


Reichenau an der Rax: hüttekaland a fennsíkon

  A közeli Bécsből 1926 óta a kirándulók és a nyári látogatók kényelmesen kabinos felvonóval juthatnak fel a Rax mintegy 1600 méter magasan fekvő karsztfennsíkjára. A Rax-felvonó Ausztria első kötélpályás felvonója. Ma Reichenau an der Rax egykori magaslati gyógyüdülőből mindössze 8 perc alatt lehet feljutni a hegyre. A csúcsra felérve csodálatos panoráma vár a Bécsi Alpok vonulataira. Az illatos hegyi törpefenyőmezők közepette pedig számos lehetőség adott frissülni, mert Alsó-Ausztria második legmagasabb hegyén a hütték sűrűsége lenyűgöző.


rax seilbahn Martin Maula

Fotó: Rax-Seilbahn - Martin Maula


  A Rax-fennsíkot átszelő kétnapos túra során mindenképpen érdemes megállni egy-egy hütténél, mint például a majdnem 130 éves Ottohausban, ahol már Sigmund Freud is élvezte a lenyűgöző „sziklakapu” kilátását nyári reichenaui tartózkodásai során. Ebéd után – bennfentes tipp: a favágó sültje (Holzfällerbraten) legendásan finom – érdemes ellátogatni az Ottohaus alatti 4000 négyzetméteres alpesi kertbe, hogy megcsodálhassuk a harangvirágokat, az enciánokat és az európai zergeboglárokat.

Ötscher és Gemeindealpe: zord szurdokok, vad vizek

  Az Ötscherbach és az Erlauf folyók vad vizei évezredek alatt formálták a kőzeteket, ahol utat vájva egy ősi sziklás tájat alakítottak ki a csaknem 1900 méter magas Ötscher lábánál: az Ötschergräbent.

  Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban a lenyűgöző szurdokrendszert képzett természetjárókkal együtt fedezhetjük fel, például egy kora reggeli túrán Heribert Pfefferrel, helyi favágó, vadász és túravezető kalauzolásával. Miközben a köd utolsó foszlányai még felszállóban vannak, a madarak reggeli koncertjükre hangolódnak, a felkelő nap lágy vörös és narancssárga tónusokban fürdeti a sziklafalakat.


oetscher weinfranz.at

Fotó: Ötscher -Weinfranz.at


   Az impozáns Mira-vízesésnél a víz a mélybe zúdul – varázslatos pillanat, amiért érdemes volt korán kelni. Az Ötscher szomszédos hegyén, a Gemeindealpén a kirándulni vágyók egy csodálatos körútvonalat találnak, amely az Erlaufsee tótól az impozáns hegycsúcskeresztig és onnan vissza Mitterbachba vezet.A bátrabbak hegyi rolleren száguldanak le a 4,5 kilométeres kavicsos úton vissza a völgybe.Azok, akik inkább lemondanak az adrenalinlöketről, idilli utazást tehetnek a Mariazellerbahnon, Ausztria leghosszabb keskeny nyomtávú vasútján, amely a tartományi fővárosból, St. Pöltenből a festői Pielachtal-völgyön és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkon keresztül a Mariazellerland régiójába vezet.

Túrák kicsiknek és nagyoknak a Wechselland vidékén

   A Wechselland vidéke mindössze egy órányira van Bécstől, mégis távol a város zajától és nyüzsgésétől, így tökéletes úti cél ahhoz, hogy rövid időre elfelejtsük a hétköznapokat. A jó megközelíthetőség és a könnyű túraútvonalak ideális célponttá teszik a régiót az egész család számára - például túrázhatunk egy ún. Schwaigenhez is, itt így hívják az alpesi legelőket és az azokhoz tartozó hüttéket.

  Jó két órát vesz igénybe a túra a rusztikus Herrgottschnitzerhüttéhez, amely mintegy 1300 méter magasan fekszik a Kampsteinon. Az éhes kirándulók számára Maria, a hütte háziasszonya kiadós finomságokat készít, tepertős gombócot (Grammelknödel) és buktát vaníliamártással (Buchteln).


 herrgottschnitzerhuette bei stcorona

Fotó: Herrgottschnitzerhütte - Christian Kremsl


   Ha itt éjszakáznánk, akkor Maria egyik hangulatos vendégszobájában szállhatunk meg, és kockás ágyneműben élvezhetjük a hegyvilág páratlan csendjét.Tipp a forró nyári napokra a Kirchberg am Wechselben található Herrmannshöhle-cseppkőbarlang.Itt egész évben kellemesen hűvös van, de a frissítő menedéket a barlang repülő lakói is élvezik: Alsó-Ausztria legnagyobb több emeleten átívelő 4 kilométer hosszú cseppkőbarlangjában nem kevesebb mint 8 különböző denevérfaj él. Állati lesz a St. Corona am Wechsel hangyaösvénye (Amaisenpfad) is, mely egy tematikus túraútvonal, ahol 15 állomáson játékosan tanulhatják meg a gyerekek, hogy mitől olyan értékesek ezek az apró erdei lakók a természet számára.

Ybbstal: túrázás őserdőben, csillagnézés és látogatás az üvöltő bikánál

  A túrázók sűrű bükkerdőkön keresztül haladnak a Dürrenstein vadonban. Az Alsó-Ausztria nyugati részén található védett terület az Alpok nyúlványainak legnagyobb őserdőmaradványát őrzi, mely egyben kutatóállomás, információs központ és természetközeli pihenőhely is. A kiterjedt erdőterület számos növény- és állatfajnak ad otthont, és 2017-ben az UNESCO a természeti világörökség részévé nyilvánította. Ha egy kis szerencsénk van, közelről figyelhetünk meg zergéket, gímszarvasokat, alpesi gőtéket vagy egy ritka fehérhátú harkályt.

  A smaragdzöld Lunzi-tótól a Dürrnsteinra való feljutáshoz jó kondícióra és túrázásra alkalmas cipőre van szükség. De megéri a fáradságot: Az ösvény az impozáns Ludwig-vízesés mellett vezet el, amelynek vize nagy robajjal 60 métert a zúdul a mélybe, de elhaladunk az „Üvöltő Bika” mellett is, ahol egy földalatti vízesés morajlik, valamint érintjük a „Nagy Hólyuk”-nak nevezett, víznyelőt is.Az 1878 méter magas Dürnstein csúcsán található művészi Töpperkreuz-kereszt tökéletes háttér egy szelfihez. Szállástipp romantikusoknak: Az Ybbstalerhütte feletti égbolton, úgymond az őserdő közepén, éjszaka csillagok ezrei pislákolnak, mert a vadregényes terület Ausztria egyik legkevésbé fényszmoggal szennyezett régiója.Schneeberg és a Hohe Wand: Skywalk, lámák, szalamander


kilatas Puchberg am Schneeberg re Franz Zwickl

Fotó: Kilatas-Puchberg-am-Schneeberg-re - Franz Zwickl


  Jó felszereléssel, megfelelő kondícióval és elegendő idővel gyalogosan is megmászhatja a Schneeberget, de nem muszáj. Puchberg am Schneebergből 1897 óta fogaskerekű vasút jár fel Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére. A Salamander, ahogy a Schneebergbahn vonatot a jellegzetes zöld és sárga jelzései miatt nevezik, körülbelül 40 perc alatt éri el az 1800 méter magasan fekvő Hochschneeberg hegyi vasútállomást. Mindenképpen érdemes kiszállni a Baumgartner megállónál, hogy megkóstolhassuk a csodálatosan könnyed Schneeberg-buktát. Az Erzsébet-kápolnától, közvetlenül a hegyi állomás mellett páratlan panoráma nyílik a környező hegyekre.

  A közeli natúrparkban a Hohe Wand karsztos fennsíkján mindenki megtalálja boldogságát: A kis kirándulók a kalandos játszótéren tombolhatnak, vagy az állatsimogatóban új barátokra lelhetnek.Különösen népszerűek a barátságos lámákkal való túrák. Akiknek nincs tériszonya, az a Skywalkra merészkedhetnek, amely 8 méterrel a sziklák széle fölött húzódik – lélegzetelállító 150 méterrel a föld felett. A 18 méter magas kilátótoronyból tiszta időben egészen a Fertőtóig is ellátni.

Bővebb info: https://www.also-ausztria.info/


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.