Hirdetés

 Sok utazó szeretné olyan érdekes helyeken eltölteni éjszakáját, amelyre hosszú évek múlva is igazi kalandként fog visszaemlékezni.  Ilyenek például földünk jéghoteljei is, amelyekben csak rendkívül alacsony hőmérsékletű helyeken lehet megszállni. Cikkünkben bemutatjuk a legérdekesebb jéghoteleket és a szállásköltségekről is tájékoztatást nyújtunk.

  

A legelső jégszállót 1990-ben építették

  Az világ első jéghoteljének építési ötlete  egy véletlen rögtönzés eredményeként jött létre 1990-ben  Svédországban egy Jukkasjarvi nevű városban, amikor egy turistacsoport érkezett a jégszobor kiállításra. Annyira  nagy volt a felhajtás a jégszobrok körül, hogy nem volt több szabad szálláshely, ezért egy helyi művész azt javasolta nekik, hogy töltsék az éjszakát  hálózsákban a kiállított jégszobrok között.  Az ötletét elfogadták és a vendégek  véleménye olyannyira jónak bizonyult, hogy megszületett az ötlet egy teljesen jégből épített szálláshely  felépítésére. 


 

A Jukkasjarvi Hotelben igénybe veheti a jégbárt, a szaunát és még a lenyűgöző kápolnát is.  A fénykép szerzője: bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0

fotó: bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0 bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0


  Az ötletet a következő évektől tettek is követték és azóta egyre több északi országban  működnek jégből és hóból épített szállodák. Elsősorban Skandináviában és Kanadában kell keresni ezeket a különleges szállásokat, mivel a jégszálló építésének szükséges előfeltétele a megfelelő klíma. Csak ott lehet jégszállót építeni, ahol a téli hőmérséklet  folyamatosan a fagypont alatt marad, akár a helyszín  északi fekvése, akár a tengerszint feletti megfelelő magassága miatt.

 jéghotel

 fotó: pixabay.com


   Egy jégszállóban tényleg minden jégből készül ? 

A jégszállók a  hétköznapi épületekhez hasonlóan épülnek fel, de  építőelemeik hóből és jégből vannak. Csak szezonálisan használják őket, mivel tavasszal az egész építmény elolvad, így a következő téli szezonban mindent előlről kell kezdeni.  Maga az építkezés sokban hasonlít a normál épületekéhez. A nehéz jég- és hó építőelemeket darukkal emelik a helyükre, amiket egy speciális víz alapú habarccsal rögzítenek egymáshoz. A stabilitás érdekében néha acélból készült rudakat vagy más anyagból készülő kereteket is használnak a szerkezet megerősítésére. A  végeredmény csodálatos:  Lenyűgöző jégpaloták, erődszerű épületek, jégkunyhókból álló kisfalvak épülnek a rendkívüli élményekre vágyó turisták kedvéért.   A legtöbb helyen gyakran lehet jégbárokat és éttermeket, kápolnákat, sőt úszómedencéket és gyógyfürdőket is találni. Ezekben a szokatlan szállodákban lehetőleg minden dolog jégből készül, még a poharak is az éttermükben.  A jégszállodák építése során a világ minden tájáról érkező művészek és jégszobrászok is részt  vesznek.  Sok jégszállodában  évről-évre  megváltozik  az épület külső formája is. Alaposan áttervezik a belső tereiket is új  szobor remekműveket kínálva a vendégeknek.


 snowhotel 3981159 640

 forrás: pixabay  


A világ leghíresebb jégszállodái

A svédországi  Jukkasjarvi városában található ICE Hotel a világ legrégebbi jégből épülő szállodája . Már 1990 óta működik, és etalonként tekintenek rá a többi ilyen jellegű szálláshely építői. Szinte minden  eleme jégből és hóból készült, még a poharak is a bárjában. A szálloda híres különlegességei a gyönyörű jégszobrok, még jégfaragó tanfolyamon is részt vehetnek a szálló vendégei. Egy  átlagos éjszakáért körülbelül 400 USD-t kérnek éjszakánként ezen a csodálatos szálláshelyen.  A szállodát szobafoglalás nélkül is  megcsodálhatják az utazők, ezért kb. 40 dollárt kérnek.

A Jukkasjarvi Hotelben Ön rénszarvasbőrön alszik, csodálatos jégszobrokkal körülvéve Fénykép: bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0

foto:: bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0 bjaglin, Flickr.com, CC BY 2.0


A Kemi Ice Castle a világ legnagyobb hóerődje Finnország leghíresebb jégszállodája. Egy gyönyörű jégszobor kiállítás, egy nászutas lakosztály, egy bár és egy impozáns jégkápolna is tartozik hozzá. A  szálláshely jégszínpadán élőzenét is lehet élvezni, még egy azuper jégcsúszda is várja  télen a szórakozni vágyókat. A Kemi jégkastélyban egy szobáért 120-190 eurót kell fizetni személyenként, az apartmanok ára 300-350 euro. Körülbelül 70 eurót kérnek egy körbevezetésért a finnországi jégkomplexumban.

Norvégiában a kedvező az éghajlati viszonyoknak köszönhetően jónéhány ilyen szállás közül lehet választani. Aki nem szeretne messzire utazni, látogasson el Osloban a jégből épült, mesterségesen hűtött Ice Barba , ahol egész évben jéghideg  italokat is felszolgálnak.  Norvégia legnagyobb jéghotele a Bjorligard Ice Hotel,  a leghíresebb és legszebb ilyen szálláshely pedig  a Kirkenes Ice Complex ahol nemcsak gyönyörű jégszobrokkal, hanem luxus szintű jégapartmanokkal is várják a vendégeket, amikhez szauna is tartozik. Ezeken kívúl  rénszarvas- és husky-kutyafarmmal is rendelkeznek. Csodás túrákon lehet megcsodálni az északi fényt a norvég hegyek zord vidéken. Egy  éjszakára kb. 400 USD-t kérnek.  Az ár a reggelin kívül vacsorát és a szaunázást is tartalmazza. 

Sorrisniva nevű 30 szobával rendelkező  jégszállót  Európa legészakibb fekvésű jég szállásaként hirdetik, amit minden évben más-más tematika szerint építenek fel. Itt olyan speciális lavvonak nevezett  rénszarvasbőr sátrakban is meg lehet szállni,  amilyenekben régen a helyi őslakosok éltek. Egy éjszaka Sorrisniván körülbelül 330 USD-ba kerül.


nirvégia kirkenes jéghotel

foto: pixabay


 A Közép-Európai országokhoz legközelebb Svájcban Gstaadban lehet hasonlót látni, ahol egy iglu falut építettek a sípályák mellett.  Ezen kívül Engelberg közelében is létesült egy Iglu Dorf nevű szálláshely, ahol meg lehet mártózni a szabad ég alatti meleg  gyógyforrásokban.A svájci jégszállodák éjszakánkénti  ára kb 130 dollárba kerül.

Romániában is található ilyen szálláshely, a festői szépségű Fogarasi-havasokban  Az Igloo Village Balea Lac  a Bilea-tó (Bâlea) partján, 2000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A szálláshely valamennyi helyiségét helyi kézművesek alakították ki a tóból származó jégtömbök segítségével. A szobákban kézzel faragott jégágyak várják a vendégeket. Az ágyakon rénszarvas szőrméből készült, termikus mintákkal díszített takarók állnak rendelkezésre. 


 romania jeghotel


  Európán kívül Kanadában is működik egy híres jégszálló. A Hotel de Glaceban összesen 44 szobában várják a vendégeket, melyek mindegyikét más-más stílusban díszítik.  A Hotel de Glaceban  körülbelül 200 dollár egy szoba, és kevesebb, mint 30 dollárért körbevezetik a kiváncsi látogatókat.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.