Hirdetés

  Tokió  Japán fővárosa és  hivatalosan is a világ egyik legsűrűbben lakott városai közé tartozik. A nagy távolság és magas költségek  miatt viszonylag kevesen látogatják Közép-Európa országaiból.  Japánnal és a fővárossal kapcsolatos érdekes tények száma szinte végtelen, ezúton bemutatunk néhány tényt Tokióról, amit nem mindenki ismer.

 

 1.  Tokió teljes területe 2187,42 négyzetkilométer és a Föld egyik legnépesebb városa. A környező városokkal egybeépült ún. Nagy-Tokióban több mint 38 millió ember él.  A japán fővárosban sosincs hiány emberekből, mert a Föld  egyik legnagyobb népsűrűségű városa.


tokio torony


2. A mai Tokiót látva a nagyon nehéz elképzelni, hogy Tokió alig több, mint 400 évvel ezelőtt egy apró halászfaluként alapították  Edo néven  1603-ban.  A Tokugawa sógunátus székhelyeként ezután nagyon gyors fejlődésnek indult és már a 18. században is több, mint egymillióan lakták.  Csak  1868-ban nevezték át a várost hivatalosan is Tokióra, ami szó szerinti fordításban "keleti fővárost" jelent.

 3. Tokyo Skytree Japán legmagasabb épülete,  1958-ban adták át,  magassága eléri a 634 métert. Eredetileg a párizsi  Eiffel-torony ihlette a tervezőket, ezért enyhén hasonlít rá a külső megjelenése is. Habár a Tokiói Skytree torony 13 méterrel magasabb az Eiffel-toronynál, az építéséhez használt modernebb anyagok az Eiffel-torony súlyának kb. a felét teszik ki. A Sumidában található hatalmas épületben egyebek mellett különböző áruházakat, valamint egy különleges körpanorámás kilátót is  elhelyeztek. 


 tokio03


4.  Tokió egy nagyszerű hely az adómentes bevásárláshoz is. Minden 5000 jen vagy annál drágább vásárlás  adó-visszatérítésre jogosítja a  külföldieket, akiknek mindössze be kell mutatniuk útlevelüket a vásárlásuk során.   Érdemes felkeresni a  világhírű Ginza bevásárlónegyedet, ahol minden fontosabb világmárka megtalálható, azoknak pedig akik a  szokatlanabb vagy újabb  trendeket keresik, a Harajuku és az Omotesandō környéke  a megfelelő hely.

5.  A császári palotaTokió szívében helyezkedik el. A szerény eleganciával épült palotát  masszív falak és vizesárok valamint egy hatalmas park veszi körbe. Többnyire zárva van a nyilvánosság számára. Néhány különleges területét  azonban a császár születésnapján és újév alkalmából január 2–án, illetve december 23-án megnyitják a nyilvánosság előtt.   A  jelenlegi palotát a 19.sz végénépítették, mikor Tokió vette át a főváros szerepét Kyototól,  az uralkodó család 1888-ban   költözött be és jelenleg is ott élnek.  A palotakomplexumot  akár gyalog, akár kerékpárral is körbe lehet járni a falakon kívül, egy teljes kör kb.5 km.


tokio02

 


6.  Tokió eredetileg már  1940-ben is a nyári olimpiai játékok helyszíne lett volna, de a második világháború miatt törölték. Ezután kétszer is elnyerte ezt a lehetőséget: 1964-ben és 2021-ben  (2020 helyett) rendezhették meg a nyári olimpiát.

 

7. Tokió a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa, az utcai vandalizmus és az ebből fakadó károkozás ismeretlen ténynek számít. A turisták elleni bűncselekmények rendkívül ritkák. Az egy főre jutó legalacsonyabb bűnözési rátával büszkélkedhetnek  a világ milliós nagyvárosai közül.


tokio01


8. A Föld legforgalmasabb gyalogos árkelője a Tokióban található.  A Shibuya kereszteződésben minden irányból, minden irányba lehet közlekedni és állítólag csúcsidőben egy zöldjelzés során több mint 2500 ember is áthaladhat  egyszerre .

 

9. Tokió tömegközlekedése jól szervezett és rengetegen veszik igénybe. A Shinjuku állomás a legnagyobb és legforgalmasabb vasútállomás a világon, egy átlagos napon körülbelül 3,70 millió utas halad át az állomáson.


tokió vasútas


10. Habár Tokió büszkélkedhet az egy városra jutó legtöbb Micheline csillagos étteremmel is, de a drága éttermek mellett sok helyen lehet kapni kifejezetten olcsó és egészséges élelmiszereket. Nem kell feltétlenül drága éttermekbe járni, hogy megismerje valaki a  helyi ízeket, sok helyen már kevesebb, mint 5-600 jenért ( kevesebbb mint 2000 Forint) kínálnak  finom helyi ételeket.  TIPP:   Aki  szeretne olcsón sushit enni, látogasson el  a Tsukiji halpiac környékére.        

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.