Hirdetés

Bármelyik országban is jársz, annak biztos hogy megvannak a saját szokásai, amiket ajánlatos turistaként tiszteletben tartani, vagy különben a megítélésünk, vagy a pénztárcánk bánhatja a helyzetet. Ilyenekből gyűjtöttünk össze nektek tízet.

 

A világ abból a szempontból is érdekes, hogy ami nálunk teljesen megszokott, az máshol furcsa reakciókat válthat ki a helyiekből, vagy pont fordítva, mi rökönyödünk meg egy számunkra ismeretlen szokástól. Ez a lista egyfajta útmutatóként szolgál, ami nem tud mindenkit felkészíteni az összes problémás viselkedésmód elkerülésére, de azért egy-két népszerű városban, országban igazán életmentő lehet, hogy tudod, hogy mit miért, vagy éppen miért nem csinálhatsz.

 

 

Velence

 

Az emberek többsége tudja, de egyesek számára mind a mai napig nem világos, hogy a város egyik legszebb látnivalója, a Szent Márk tér területén miért nem lehet a galambokat etetni. „Hisz olyan aranyosak!” „Annyira éhesnek tűnnek!” Ezt sok más arra járó ember is így gondolta, aminek köszönhetően mára nagyon komoly problémákat okoz a túlnépesedett galambpopuláció, olyannyira, hogy a város önkormányzata pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tiltás ellenére is kenyérmorzsákkal lepik meg a nemkívánatos madarakat. A téren (és a gyönyörű épületeken) összesen negyvenezer galamb él, jelentősen rondítva a város látképén, és az épületek állapotán. Ha ott jársz, ne etesd az ártatlannak tűnő madarakat!

 

galamb velence nem etetjuk


Bhután

A Himalája melletti ország híres dohányzásellenességéről, mivel az országban nem lehet cigarettát vásárolni, árusítani vagy bevinni. Utóbbi elsősorban a turistákra vonatkozik, ha a szabályozás ellenére dohányt viszel a kicsiny országba, akkor itt súlyos büntetések várnak rád a pénzbüntetéstől kezdve a szabadságodat is kockáztathatod, ha megszeged a tiltást. Ha valamikor úgy döntenél, hogy Bhután lesz a nyaralásod esetleges úti célja, akkor tartsd az eszedben ezt a törvényt, és készülj fel a tiszta levegőre (na meg a dohányzás nélküli mindennapokra) - 10+1 érdekesség Bhutánról

 

 

Egyesült Arab Emírségek


Az itteni államokban egy számunkra teljesen hétköznapi tevékenység került a tiltólistára, ami nem más, mint az, hogy nyilvános helyen megcsókolod a párodat. Ez a tiltás nem csak a turistákra vonatkozik, hanem a helyiekre is, minden vallástól-hovatartozástól függetlenül. És hogy miért van ilyen korlátozás a csókolózásra (kézen fogva sétálás és ölelés is ide tartozik) az arab országok többségében? Vallási okok miatt elsősorban. 2010-ben volt egy olyan eset, aminek nagy volt a sajtóvisszhangja, amikor is egy angol pár egy kávézóban puszit adott egymásnak, a hatósági eljárások keretében pedig letartóztatták és őrizetbe vették őket.

 

csok01


Görögország

 

Ez a szabályozás az öltözködésre vonatkozik, nem lehet magas sarkú cipőben ókori műemlékeket látogatni, mivel a kormány szerint azok súlyos sérüléseket ejthetnek az épületekben. A tilalom teljesen racionális, bár számomra érthetetlen, hogy ki az, aki például tűsarkúban igyekszik meghódítani az Akropolist.Japán


Egy ilyen lista kihagyhatatlan szereplője természetesen Japán, ahol önmagában is sok furcsaság található (erről magazinunk már cikket is közölt, amit ide kattintva olvashat el), így nem meglepő módon felkerült listánkra. És mégis miről is van szó? Hazánkban íratlan szabály, hogy a mozgólépcsőnél mindig jobboldalra húzódunk, hogy a sietős kedvében lévő kolléga le- vagy éppen felsiethessen. A szigetországban erre külön szabályozás létezik, ami városonként változik, de mindenesetre, ha nem tartod be, akkor pénzbüntetésre számíthatsz. Egyes településeken a jobb oldalt preferálják jobban, másokban a balt, így mielőtt tömegközlekedési eszközre szállunk, mindenképpen érdemes tájékozódni.

 mozgolepcso japan


Szingapúr

 

Az egyik különös itteni szabályt egyébként több más ország is átvehetné, mivel itt a rágógumizásra terjed ki a tilalom, ha a vacsora után fel szeretnéd frissíteni a leheletedet, akkor azt lehet legálisan és illegálisan is csinálni. Ha a tiltás ellenére is megpróbálkoznál a törvény kijátszásával, akkor busás pénzbüntetésre és közmunkára lehet számítani. Ezt a sokak számára különös törvényt egyébként a város és a közterek tisztaságának érdekében hozták létre.

 

 

USA

 

Ez a tanács egy félresikerült estén akár az életedbe is kerülhet, mivel ha egy rendőr leállít, és lehúzódsz az útról, akkor semmiképpen se hagyd el az autódat! Hasonló helyzetben várd meg előbb, hogy a rend szolgálója az ablakod mellett teremjen, és igazoltasson. (Addig ajánlatos hirtelen mozdulatokat mellőzve nyugodtan várakozni a kormány mögött. Erre azért van szükség, mert egyes államokban, ha egy ilyen helyzetben kiszállsz az autódból, akkor a rendőr akár le is lőhet téged.

 

usa auto rendor


Barbados

 

Ha ideutazol, a terepmintás ruháidat mindenképpen mellőzd, mivel ezen a szigeten a törvény tiltja, hogy ilyen színű ruhaneműket hordj. Ennek indoklása elég ködös, de a szabály az szabály. Megszegése esetében eléggé fájhat a fejünk.

 

terepmintas ruha barbados


Burundi

 

Burundiban tilos a futócipők hordása, amit 2014-ben a helyi kormány azzal indokolt, hogy a futás csak egy eszköz arra, hogy leplezzék a valós tevékenységüket az emberek, ami pedig nem más, mint az összeesküvés az állam ellen. Pierre Nkurunziza elnök törvénye elég sok kritikát kapott szerte a világban, és sokan ezt már a paranoia egy igencsak késői szakaszának tulajdonítják. Mindenesetre ez az egyetlen ország, ahol teljesen normális (nyilván nem, de ettől most tekintsünk el), hogy kocogásért börtönben ül több tucat adófizető állampolgár.

 

 

India

 

Ez nem furcsa szokás, de azért érdemes tiszteletben tartani: Indiában ne használj távcsövet, messzelátót, vagy kamerát nyílt területen (de elsősorban olyan csomópontoknál, mint a vasútállomások, vagy a repülőterek), mivel ezért az indiai rendőrség nagyon gyorsan lekapcsolhat terroristagyanús tevékenység miatt. A helyi rendfenntartó erők kifejezetten aktívak, szóval érdemes vigyázni.

 

india tavcso


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.