Hirdetés

Japán is híres arról, hogy elszigeteltsége miatt sokáig nem ismertük a kultúráját, így ennek egyes elemeire furcsa szemmel nézünk. Ebből hoztunk el 10 furcsa szokást.

 

Ha Japánba utazol, akkor ne ütközz meg nyilvánosan azon, hogy egyes dolgokra máshogy reagálnak, mint ahogy azt Európában megszoktad. A másik pedig az, hogy jobb tisztában lenni annak a helynek a szokásaival, ahová utazol, hogy akaratodon kívül, de véletlenül se sértsd meg az ott élőket.

 

Ne adj senkinek se borravalót!


Számunkra elég furcsa, hogy egy étterem, vagy hasonló kiszolgáló helység nem vár el egy kis pluszpénzt az alázatos fáradozásaikért. Ezzel szemben a szigetországban egyenes sértő, ha borravalót próbálunk adni valakinek. Ezt azért tartják ennyire ördögtől való dolognak, mivel a helyiek úgy gondolják, hogy a munkájukkal kapcsolatban elég egy kis hálát és tisztelet mutatnunk, míg

 

a számla megtoldása egy kisebb összeggel egyenes sértés nekik.

 

Ha mégis így tennél, akkor valószínű, hogy vagy hangos szavakkal elzavarnak onnan, vagy pedig kisebb haraggal visszaadják a pénzedet.

 

japan etterem borravaloMindenképpen hagyd, hogy az az ember, aki rád hajtotta a fejét, ott hagyhassa


Kell egy kis idő a szűz szemnek, hogy értelmezze a fönti mondatot, de egy újraolvasás után már nagyjából körvonalazódhat a kép a fejünkben. Ha a szigetország egyik hosszabb távjának megtételéhez a vonatot választod ideális utazási eszköznek, akkor ne lepődj meg azon, hogy az emberek egymás vállára hajtják a fejüket, ha netán elaludnának. (Az is furcsa lehet, hogy a másik fél hagyja ezt, nem löki le magáról) Erre a szokásra az a magyarázat, hogy az emberek többsége nem talál a lakhelye környékén munkát magának, így nagyobb távok megtételére kénytelen. Ebből pedig következik az, hogy a nap végén (vagy elején) felgyülemlett fáradtság a vonaton ütközik ki rajtuk) Egyébként az egyik legnagyobb tiszteletlenségnek számít, ha valaki a válladra hajtja a fejét, és lelököd magadról.


 Utazási Tipp  
    Utazások Japánba

Óvakodj a négyes számtól!


Ez furcsa lehet, de aki kicsit jobban képben van a Távol-Kelettel kapcsolatban, az tudhatja, hogy Japánban és Kínában a helyiek 13-as száma a négy. Ez pedig nem abból adódik, mint nálunk (aki nem tudná, 1307. október 13-án a francia király elfogatta és lemészároltatta az összes templomos lovagot), hanem mivel a nyelvükben a négyes szám kiejtve majdnem a halál szóval egyezik meg. Ebből adódik, hogy senkinek se adj valamiből négyet, és semmiképpen se utalj erre a számra. Ha teheted, a 49-et még jobban kerüld, mivel az pedig a „halálig tartó kín”-hez hasonlít.  

 

negyes szam japan


Ugye hogy te is vágytál a mosdóban egy fürdőpapucsra?

 

Japánban aki az épületekbe belépve nem veszi le, lábbelijét, hogy átváltson papucsra, az a „tisztátalanságot” sugározza magából. Vagyis ha a bejárattól nem messze találsz papucsot, akkor vedd fel. (Más választásod egyébként sem lenne, de erre majd a vendéglátód figyelmeztet) Vannak helyek, ahol az illemhelyre belépve is egy pár papuccsal találhatjuk szembe magunkat, itt is öltsük magunkra az elsőre furcsának tűnő lábbelit.

 

 

Kerüld a nyilvános orrfújást!


Itt is közbejátszik az udvariasság, de ennek a szokásnak (nemléte) azért képzi szerves részét a Japánok életének, mivel az udvariatlanság mellett undorítónak és visszataszítónak tartják. Ha szeretnéd magadat belopni magadat a helyi közösség szívébe (bár jelentéktelen apróság), de mindenképpen tartsd be ezt a kimondatlan „szabályt”. Lehet, hogy végig szipogva fogsz társalogni, de a környezeted nagyra fogja értékelni.

 

orrfulyas japan

forrás: .publicdomainpictures.net


Ne egyél nyilvánosan!

 

Ez bizonyos szempontból még érthető is, valóban nem minden esetben túl szép látvány a másikat enni látni az utcán, így ha lehet ezt is kerüljétek. A fagylaltok, jégkrémek utcán való fogyasztása ellenben teljesen megszokott látvány.


 Utazási Tipp  
    Utazások Japánba

Tiszteld vendéglátódat!


Bár ez elég magától értetődő lenne, de a mai világban egyre kevesebben értékelik azt a megtiszteltetést, ha valaki a saját otthonába hív meg téged. Nem úgy a Japánoknál! Ott az alap etika része, hogyha valaki meghív téged, akkor mindig kell vinni neki valami ajándékot. Ennek nem kell nagy dolognak lennie, de ajánlatos minél csicsásabban feldíszíteni. Ha a házigazda téged is megajándékozna, természetesen nem lehet visszautasítani. Ajánlatos kezdetben tiltakozni, majd csak ezután elfogadni a meglepetést.

 

ajandek japan


Egy kis asztali etikett

 

Bárhol is legyél, hatalmas nagy udvariatlanságnak számít, ha csak a saját poharadat töltöd meg. Ha társasággal étkezel, akkor tölts mindenkinek (vagy annak, akinek tudsz), majd várd meg, amíg valaki észre nem vesz, és tölt neked. A tényleges ivás előtt pedig még el kell hangzania a „kanpai”-nak, ami nagyjából annyit tesz, hogy egészségedre.

 

 

Hotelek


Az utóbbi időben terjedtek el a kapszulahotelek a szigetországban, ami egy nagyjából koporsó méretű, apró kis „szoba”. Ide azok jöjjenek, akik csak aludni szeretnének (az se hátrány, ha nem vagy klausztrofóbiás). Egy éjszaka ára megközelítőleg 16 000 forint.

 

kapsula hotel japan

forrás: asianwanderlust.com


Még több asztali etikett


Szürcsölj. Ezt teljesen komolyan mondom, itt az egyik legnagyobb dicséret, amivel ki tudod fejezni azt, hogy ízlik az étel, az az, hogyha szürcsölsz. Ez az udvariasság egyik alapfoka, így érdemes betartani. (A japán tésztalevest egyébként is tűzforrón szolgálják fel, szóval ez a praktika akár még jó szolgálatot is tehet)

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.