Hirdetés

Lichtenstein – amit a 300 éves kicsiny országról tudni érdemes


Habár nincs túl messze Magyarországtól, mégis kevesen látogatják meg a Svájc és Ausztria között található aprócska önálló államot, melynek területe mindössze 160 km2, és lakosainak száma alig haladja meg a 38 ezret. A legtöbben csak rövid időre állnak meg a 24,6 kilométer hosszú és 12, 4 széles kis hercegségben ami erősebben kapcsolódik Svájchoz mint Ausztriához. Látogatásához nincs szükségünk útlevélre és vízumra.


Liechtenstein 01Gutenburg kastély - forrás: wikimedia.orgA helyiek németül beszélnek, hivatalos fizetési eszközük a svájci frank. Ha valaki több időt szán Lichtenstein felfedezésére, érdemes végigjárnia a hercegség településeit sorra járó 75 kilométeres túra útvonalat.

A Liechtensteini Hercegség 2019-ben ünnepli fennállásának 300. évfordulóját.


Az államalapító I. Johann Adam von Lichtenstein herceg ugyanis 1712-ben egyesítette két korábban vásárolt birtokát, amit 1719-ben emeltek a birodalmi hercegség rangra.

Írásunkban bemutatjuk a legfontosabb látnivalókat, melyeket egy lichtensteini utazás során érdemes felkeresni:

1. Gutenburg várkastély

Egy Balzers nevű kis település feletti 70 méter magas dombra építették ezt az erődített kastélyt. Nagyon szép a kápolnája és a kastélykert is. Nyáron sok rendezvényt tartanak benne.


2. Schellenberg Skanzen-ház

Egy több, mint 500 évvel ezelőtt, Schelleberg településen festői környezetben épült parasztház mutatja be a középkori emberek életét.


Liechtenstein 02

 Schellenberg Skanzen-ház - forrás: wikimedia.org


3. Lichtenstein Nemzeti Múzeum
A lichtensteini állami Nemzeti Múzeum egy 15. századi épületben található. A középkori fegyverek mellett vallási műtárgyakat is bemutatnak.


4. Szent Florin templom és Székesegyház
Az eredetileg nemesi kápolnának épült gótikus jegyekkel díszített, domboldalban épült templomot 1375-benemelték katedrálisi rangra. Ugyanott megtekinthető a templomhoz tartozó régi temető is.


Liechtenstein 03

 Szent Florin templom és Székesegyház - forrás: wikimedia.org


5. Kufer Martins Huus

A Kufer Martin Huus kiváló múzeuma a Rajna történetét, és a víz felhasználási módozatait mutatja be szokatlan és érdekes formában.


6. Posta és bélyeg Múzeum
A kis országok bélyegkiadása mindig érdekes téma volt. Ebben a múzeumban a bélyegek készítése és felhasználása mellett bemutatásra kerül az állami postai szolgáltatások története az ókortól egészen napjainkig.


7. Öreg híd
A Rajna felett átívelő Öreg-híd Vaduz városát köti össze Sevelennel. A 135 méter hosszú hidat fából építették 1901-ben és ez az egyetlen fa szerkezetű híd a Rajna mentén. a fedett hídat akár kerékpárral is igénybe lehet venni.


Liechtenstein 04

 Öreg híd - forrás: wikimedia.org


8. Bendern-templom
A 6.századi eredetű gótikus templom arról nevezetes, hogy hivatalosan ezen a helyen kezdődött el az ország történelme 1699-ben, amikor a helyiek hűségesküt fogadtak az államalapító hercegnek.


9. Schellenberg kastély
Lichtensteinben egykor több kastély is állt, de napjainkban már csak kettő látogatható. A Schellenberg kastély a 12. században épült fel román stílusban és jól reprezentálja a középkor építészetét. A vaduzi kastély a hercegi család hivatalos lakhelye, ezért nem látogatható.


Liechtenstein 05

Vaduz kastély - forrás: wikimedia.org


10. Vaduz
A legjelentősebb lichtensteini település látnivalóit akár gyalogosan is fel lehet keresni, de hasznos lehet igénybe venni a kis városnéző vonatok valamelyikét. Az út kb. 30 percet vesz igénybe és elvezet a híres vörös házhoz is, ahol egykor a Szent János kolostor állt.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.