Hirdetés

Mint ha egy fantasztikus filmbe csöppentünk volna. A Moeraki gömbsziklák mindenkit megbabonáznak.

 

Új-Zéland Ausztráliához hasonlóan a legfiatalabb kontinens része, így több ezer éven keresztül érintetlen maradt és amikor az újkorban gyarmatosításra került, sok meglepetéssel készült az odalátogatóknak. E vidék történetét és élővilágát mai napig részben homály fedi…


moreaki gombsziklak 01Egy érdekes őslakos törzs, a Maorik

 

Új-Zélandon él egy olyan törzs, ami bár bennszülöttnek számít, a gyökerei egészen Ázsia partjaiig vezethetők vissza, és Polinéziából származnak. Bejárták az egész óceániai szigetvilágot, amíg Új-Zélandra nem értek az 1300-as évek körül. A törzs jelentős szerepet töltött be a gyarmatosítás előtt, de miután az európaiak feltűntek, társadalmuk összeesett és uralmuk megtört. Az ezt követő években úgy tűnt, hogy a maori kultúra eltűnik a föld színéről, de ez pont fordítva történt: a lélekszámuk a 19. század végére növekedésbe kezdett, és az 1900-as évek közepén kezdett helyreállni a kulturális különbségük az Új-Zélandokkal.


 Utazási Tipp  
    Új Zéland legjobb utazásai

Nevük a maori nyelv maori szavából eredeztethető,

 

ami annyit tesz, hogy „normális”, és hogy „egyszerű”.

 

Ez a „normális” szó kívánja megkülönböztetni a halandó embert a vallási, illetve a szellemi világ tagjaitól. A maorik 1947-ben hoztak egy olyan törvényt, ami kimondja, hogy a hivatalos életben bennszülött helyett minden esetben maorit kell mondani. Így lett a Bennszülött Ügyek Minisztériuma, a Maori Ügyek Minisztériuma.

 

A maorik népességszáma jelenleg 725 000 és a három legnépszerűbb ország a maorik között (Új-Zélandot figyelmen kívül hagyva) Ausztrália (70 000 fő), Anglia (8 000 fő) és az Amerikai Egyesült Államok (3 500 fő).


moreaki gombsziklak 2


 Utazási Tipp  
    Új Zéland legjobb utazásai

Az érdekes képződmény a partok mentén

 

Moeraki sziklák néven híresültek el azok a rendkívül szabályos sziklaalakzatok, amik Moeraki és Hampden település között találhatók. A maorik sok évszázadon keresztül éltek ezen a területen, és nekik is van egy elképzelésük arról, hogy ezek a kövek miért ilyen szabályosak, és hogyan kerülhettek ide. A törzs szerint ezer évvel ezelőtt volt egy szerencsétlen hajótörés a partok mentén, amiben egy vitorláskenuból kiesett a rakomány, amit tárolóedényként funkcionáló lopótökökben szállítottak, és ezek kövültek meg.

 

A tudományos magyarázat szerint a természet formálta a köveket, de nem az erózió által, hanem egy olyan folyamat zajlott le, mint ami az igazgyöngy kialakulása során zajlik a kagylóban, vagyis a kövek a karbonátok kristályosodásával keletkezhettek és kör formát vettek fel a végén.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.