Hirdetés

Elgondolkoztál már valaha is azon, hogy miért nevezzük Új-Zélandot újnak? Ha ez a vidék az új, akkor hol van Ó-Zéland? Létezik egyáltalán?


Zéland (Zeeland) egy holland tartomány az ország délnyugati részén. Hollandiának van egy olyan része, ami csak a gátrendszernek köszönhetően van a tengerszint fölött, egy nagyobb áradás könnyedén elvihetné – és ennek állít emléket az elnevezés, amire nyugodtan mondhatnánk, hogy "Ó-Zéland" - tükörfordításban tengerföld a jelentése.


uj zeland amit latni kell 01

Amikor Abel Tasman 1642-ben elérte a mai Új-Zélandot, akkor abban a hitben tette ezt, hogy elérte Argentína partjait. Mint oly sok esetben, a felfedező nem tudta, hogy egy különálló szigetcsoportra bukkant rá, viszont az akkori szokások alapján a holland parlamentről el is nevezte az egyik szigetet Staten Landtnak.
 Utazási Tipp  
    Ausztrália és Óceánia legjobb utazásai

Nem meglepő módon hamarosan korrigálták ezt az apró hibát: három évvel később egy holland térképészcsapat jött rá arra, hogy nem stimmelhet az a jelölés Tasman térképein, mint amit rájuk rajzolt. Ezzel párhuzamosan a nevét is megváltoztatták – ezt mondjuk semmi sem indokolta, de a korrigálás után gondolom feljogosítva érezhették magukat erre. Így lett (az akkor még csak a déli sziget alapján) Nieuw Zeeland. És bár már fel volt fedezve a sziget, de az igazi felfedező James Cook angol kapitány volt, aki körbehajózta, feltérképezte azt és átírta a nevét, hogy az átlag angol polgár is könnyűszerrel ki tudja ejteni, így megszületett New-Zealand.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.