Hirdetés

A mindössze két fő által lakott ország egy két teniszpályányi területen fekszik és hivatalosan is a világ legkisebb országa. Elmeséljük rövid történetét.

 

A kis, Egyesült Királyság mellett található ország két jelentős politikai esemény után vált kifejezetten népszerűvé, hiszen rövid pár év alatt több ezer ember küldött a Sealand Hercegségbe állampolgársági kérelmet. Az ezt a “rohamot” okozó politikai esemény volt többek között a brit Brexit szavazás és Donald Trump amerikai elnök Fehér házba kerülése.


sealand01 forrás: sealandgov.orgA sziget 50 éves uralkodója pedig igencsak örül a felfokozott érdeklődésnek, és a sziget bővítésébe is belefogott. Mihály herceg szerint azért érkezhetett ennyi állampolgársági kérelem, mert az emberek ezzel is ki akarják fejezni politikai nem tetszésüket (ez pedig egyszerre radikális és jelképes lépés is az elégedetlenektől). “A Brexit-szavazást követően napi szinten több száz kérelem érkezett be hozzánk. Aztán az amerikai szavazás után is napi 200-at kaptunk”

 

A sziget sokáig teljesen üresen állt a tenger közepén, de a második világháború alatt már fontos hadi szerepet kapott és több légvédelmi üteget is telepítettek ide. Mihály herceg apja, aki akkor itt szolgált, a harcok végeztével egy kalózrádió állomást hozott létre a szigeten, és mivel ez akkoriban már illegális volt az Egyesült Királyságban, megalapított egy országot, ahol a törvények már nem tiltották ezt a tevékenységet.


sealand02Roy és Joan - forrás: sealandgov.org


Akkor még Roy király volt a sziget uralkodója, és szépségkirálynő feleségével ide költöztek. (Roy és Joan egy év különbséggel hunytak el, előbbi 2015-ben, utóbbi 2016-ban) És hogy hogy lehet jövedelmező egy ilyen ország gazdasága? Nagyon egyszerű, az országgal kapcsolatos nemesi címeket adnak el jó pénzért idegeneknek. (Milyen jól mutat már egy “gróf” jelző a neved előtt, főleg akkor, ha a másik nem tudja, hogy egy két fős lakosságú országnak vagy a tiszteletbeli “grófja”.)

 

Egyébként rövid távú terveik közé tartozik, hogy előnyös kereskedelmi szerződést tudjanak kötni az Egyesült Királysággal, és újra elkezdjenek útleveleket kibocsátani. Az ország fénykorában 50 ember élt egyszerre a szigeten. De ennek az országnak is megvannak a saját szokásai, hiszen rendelkeznek zászlóval, pénznemmel, természetesen alkotmánnyal, de még focicsapattal is.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.