Ínycsiklandozó, zsíros húsételek, napi négy étkezés, ami közül az esti a domináns. Ismerjük meg az argentin gasztronómia rejtelmeit.
Az argentinok napja étkezés szempontjából nagyjából így nézi ki:
- Reggelire valamilyen sütemény, lekvárral
- Ebédre hús és hozzá köretnek saláta
- Délután egy kisebb uzsonna az ismerősükkel, kávé, sütemény, és egy kis ropogtatni való földimogyoró vagy olívabogyó képében
A két legnépszerűbb előétel a matambre és az empadanas. Előbbi párolt hústekercs, ami kemény tojással és zöldséggel van töltve, míg utóbbi sült tésztatáska, amiben olíva, hús, kemény tojás és mazsola van töltelékként felhasználva. Gyakran van az ételekben sütőtök, ugyanis ez a legnépszerűbb zöldség, készül belőle leves, püré, köret és pástétom is.
Utazási Tipp |
Utazások Argentínába |
Népszerű specialitás még carbonada és a mulligan ragu is. (Marhahús, kukorica, sütőtök, paradicsom, burgonya) Az argentin konyha másik jelentős étele a gaucho steak, ami a húsevő közösségek mémmé vált eledeleként vonult be a köztudatba, ugyanis annyira különlegesen készítik el, hogy ha megkóstolod, akkor sosem felejted el az ízét.
Az argentin konyha nagyban építkezik a steakre, tekintve, hogy maga az ország is a baszk, spanyol és olasz receptekből merített, így ezen népek nagyban befolyásolták a dél-amerikai ország gasztronómiai fejlődését. Ennek köszönhető, hogy a legtöbb étteremnek például van saját grillsütőterme, ahol rengeteget süthetnek a vendégek is, illetve végig nézhetik azt, hogy a professzionális szakácsok mit csinálnak egy hússal, hogyan jut el az a vendégek asztalára. Az ilyen termekbe nem is vészes a belépő, de ha valaki még is sokallná az árat, akkor az ízorgia mindenképpen kárpótolja. (Ráadásul nem csak húst lehet sütni – függetlenül attól, hogy a belsőségek, kolbászok is isteniek – ugyanis a zöldségek, halak grillezése is népszerűvé vált az elmúlt időszakban.
A marhafogyasztás a pampákon gürcölő tehénpásztorok (gaucho) között alakult ki, és rövidesen egyfajta kultusszá alakult az országban. A pásztorok kísérleteztek, a húst egy függőlegesen a földbe szúrt vasszerkezeten sütötték meg a tűz fölött, folyamatosan forgatva, hogy átsüljön az egész, de véletlenül se égjen meg. Az argentinok előszeretettel vágnak a kenyérre egy vékony szelet steaket, amit aztán egy fokhagymás szósszal locsolnak meg. Az egész egyszerű, de mégis rettentő ízletes.
Facebook Oldalunk
Facebook Csoportunk