Hirdetés

Látogatás Helsinki városában, ahol sikerült kialakítani a harmóniát az orosz múlt és a modern jelen között

 

Ez egyik legfiatalabb alapítású európai fővárost a 16. században alapították meg a Finn-öböl partjánál. A város területén több, mint 300 sziget található és az elővárosokkal együtt kb. 1,4 millió ember lakja. A város hosszú időn állt orosz fennhatóság alatt, ami az épületeken is meglátszódik. Helsinki ideális úti cél akár hosszabb időszakra is nem csak hétvégékre.


 Utazási Tipp  
    Utazzon Finnországba velünk

Helsinki legfontosabb nevezetességeit a kikötőnél lévő Kauppatori piacterétől indulva akár gyalogosan, akár a 3 T villamos vonalán haladva is fel lehet fedezni. A városnézéshez javasoljuk megvásárolni a Helsinki városkártyát, melyet az összes tömegközlekedési eszközön is elfogadnak valamint ingyenes belépést biztosít 50 különféle nevezetességbe és múzeumba.


helsinki 01


1. Kauppatori – piactér

Minden városban érdemes ellátogatni a piactérre és ez Helsinkiben sincs másképpen. A város nyüzsgő vízparti piactere egész évben nyitva van a helyiek és a turisták nagy örömére. A hús és halféléken kívül zöldséget, gyümölcsöt és finn termékeket árunak. A nyári időszakban meghosszabbítják a nyitva tartást.

 

 

2. Sziklatemplom - Temppeliaukio Kirkko


Helsinkiben található a világ egyik legkülönlegesebb temploma, melyet szó szerint egy gránit szikla belsejében alakítottak ki robbantásos technológiával. A templom nyers falai szürkés-rózsaszínű gránitból lettek kialakítva, mely fölé egy 23 méter átmérőjű és 12 méter magasságú üveg-acél-réz kupolát emeltek. A ma is működő templomnak nincs tornya és harangja, de a belső akusztikája fantasztikus.

 

Temppeliaukio Kirkko

forrás:wikipedia.org


3. Olimpiai stadion

A számunkra oly kedves 1952-es helsinki olimpia helyszínéül szolgáló 40 ezres stadiont 1938-ban adták át és az olimpián kívül számtalan világ- és európa bajnokság helyszíne volt. Különlegessége a 72,7 méter magas torony, ahonnét jobban rá lehet látni a játéktérre. A kikötőből induló nevezetes 3T városnéző villamos vonal másik végállomása a stadion. Itt érdemes megjegyezni, hogy nemzeti büszkeségünk fontos emléke a stadion. Magyarország a 3. helyen végzett a nemzetek éremtáblázatán 42 érmet szerezve, melyből 16 volt aranyérem.

 

stadion helsinki

forrás:wikipedia.org


 Utazási Tipp  
    Utazzon Finnországba velünk

4. Suomenlinna Erőd

Még a svédek építették fel ezt az erődrendszert a 18. században a Helsinki előtt található 6 kisebb-nagyobb szigeten az oroszok ellen. Gyártottak itt hadihajókat, volt itt haditengerészeti bázis is. Helsinkiből egész évben komppal lehet eljutni az erődítményhez, mely napjaink egyik legnépszerűbb turisztikai nevezetesség.

 

Suomenlinna helsinki

forrás:wikipedia.org


5. Uspenski Székesegyház

A vörös téglákból épült hatalmas székesegyházat Nyugat-Európa legnagyobb ortodox templomaként az 1860-as években építették az oroszok egy Moszkva közeli templom hasonmásaként. Az Uspenski Székesegyház 13 aranyozott hagymakupolája Jézust és a 12 apostolt jelképezi. A templombelső túl díszített szentképei és aranyozott csillárai jól mutatják az orosz hatást, az egyik csillár még csodákra is képes a legenda szerint. Néhány éve több értékes ikonját is elrabolták.

 

Uspenski helsinki

forrás:flickr.com


6. Helsinki Székesegyház

A XIX század eleji egykori klasszicista stílusban felépített Szent Miklós templomot az orosz cárról nevezték el, és csak az 1917-es függetlenné válás után nevezték át Helsinki Székesegyházzá. A gyönyörű fehér épület ma Evangéikus templomként szolgál és a város központjában a Szenátus terén áll.

 

helsinki szekesegyhaz


7. Sibelius emlékmű

 

A finnek nagyon zeneszeretőek és legnevesebb zeneszerőjüknek Helsinki belvárosában emeltek rendhagyó emlékművet, mely 600 hullámzó acélcsőből és egy Sibelius portréból áll. Korábban sok vitát váltott ki az alkotás, mára nagyon megszerették a helyiek is.

 

Sibelius helsinki


 Utazási Tipp  
    Utazzon Finnországba velünk

8. Esplanadi Park

 

Ezt a gyönyörű parkot még a XIX. század elején alakították ki a zsúfolt Helsinki szívében és nagyon népszerű a helyiek és a turisták körében akik elmenekülnének a város zajától. Sok rendezvényt tartanak itt, de az utcai zenészekkel és egyéb fellépőkkel is találkozhatunk.

 

Esplanadi Park

forrás:wikipedia.org


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.