Hirdetés

  Magyarország  274 kijelölt természetes fürdőhelye közül 165  kapott kiváló, 64 jó , 6 tűrhető és  4 kifogásolt minősítést.  Csak 4 természetes fürdővíz lett  kifogásolt kategóriájú  a Nemzeti Népegészségügyi Központ  idei értékelése szerint. A Balatonnál,  Tisza-tónál és a Velencei-tónál lévő természetes fürdőhelyeink többsége ismét  kiváló besorolást kapott.

  Az európai fürdővizek ellenőrzését végző teszten Magyarország strandjainak 90%-a kiváló vízminősítést kapott. Magyarországon  minden üzemeltető  számára előírás, hogy a  kijelölt természetes fürdőhelyeket egy  megbízott laboratórium bevonásával minimum évi négy alkalommal ellenőrztesse. Először  a nyitás előtt, azután pedig havonta legalább egyszer.  A természetes fürdővízek minősítése a bennük lévő baktériumok mennyisége alapján zajlik, az utolsó négy működési év legalább 16 eredménye alapján. Így a víz minőségének az  ingadozását is bele kalkulálják. Ebből pedig  sejthető, hogy mekkora a víz szennyezetlenségánek a rizikója.


Dunabogdány strand a Dunán


      A   kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben kicsi, a kifogásolt vizekben nagyobb esélyű a szennyezettség, ami fontos szempont a biztonságos fürdőzésnél. A  értékelési rendszer jól jelzi  a fürdőzőknek a strandolással járó egészségügyi kockázatokat is.  A minták vételénél a szabad szemmel is látható szennyezést  is vizsgálják. Ilyen  például a szemcsés ill. olajos szennyeződés. Megfigyelik továbbá az állóvizek  vízvirágzására utaló változásokat is, amikor  a víz szokatlanul zöldessé válik, lecsökken az átlátszósága, esetleg  habzik is. A vízminőség megállapításánál elsősorban két "indikátor-baktérium"  mennyiségét határozzák meg, amik rendszerint a szennyvízekre jellemzőek. 


strand alom part dinnyeshat1


 A fürdővíz minősítése alapvetően  bakteriális paraméterek mennyisége szerint történik,  egy olyan statisztikai értékelő módszerrell, amivel az is jól megállapítható, hogy mekkora gyakorisággal ill. milyen valószínűséggel fordulhat elő a szennyezés egy konkrét fürdőhelyen. Jó vagy kiváló minősítésűek  fürdőhelyek ha nincs szennyeződés, ha viszont gyakoribb, ott egy még elfogadható szintig tűrhetőnek, alatta pedig kifogásoltnak minősítik a fürdőhely vizét.


Szeged stand a Tiszán


  A magyarországi helyzet  most jónak mondható. Elsősorban  az időjárás jelent kockázatot a fürdőzők számára, mert amikor nagy mennyiségű a csapadék.  akkor  szennyezéseket moshat be a fürdőhelyek vízeibe a partról, vagy a közeli szennyvízgyűjtőkből.   Szárazság esetén viszont nagyobb az ún. vízvirágzások veszélye. A  vízek kivirágzása  a kék algák más néven a cianobaktériumok elszaporodása miatt alakulhat ki főleg meleg és aszályos időszakokban. Nagy tömegben toxinokat, mérgező anyagokat termelnek, amik léguti és bőrallergiát okoznak. Ezen kívül oda kell figyelni arra is, hogy ne nyeljünk be  vizet úszás vagy játék közben, mert  a vízben levő vírusok  hányásos, hasmenés megbetegedéseket okozhatnak általában már nagyon kis mennyiségtől is betegséget okozhatanak.


Alsóőrs strand


Nagyon fontos, hogy mindenki a  kijelölt helyeken strandoljon, mert a nem engedélyezett fürdővizeken, a víz minőségét senki sem ellenőrzi. A fürdés alapvető feltételei sincsenek kialakítva. A természetes fürdőhelyeken a baktériumfertőzéseken kívül a vízmélység hirtelen változása és a folyóvízek sodrása  is veszélyforrás. Kerülni kell, hogy valaki felhevült testtel hirtelen a vízbe ugorjon. A szülők pedig a kisgyermekeiket sosene hagyják felügyelet nélkül a strandokon. Az élő vízekben történő strandolás után javasolt meleg vízzel lezuhanyozni. A nyílt sebeket pedig a fürdés előtt okos dolog leragasztani, nehogy elfertőződjenek.


Velencefürdői strand


   A tavalyi évi adatok szerint kifogásolt volt a fürdővíz minősége a békési Dánfoki strandon, a tiszakécskei Tisza-parti strandon, Soltvadkerten a Vadkerti tófürdőben, valamint a gárdonyi Tini strandon. A teljes lista itt olvasható.


Térképes szálláskereső akciós szállásokkal: 

  Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.